Kabelsalat er et evig problem, men heldigvis blir flaskehalsene når det gjelder hastighet mindre.
Kabelsalat er et evig problem, men heldigvis blir flaskehalsene når det gjelder hastighet mindre. Vis mer

Hvor fort går det?

Databruk dreier seg om å flytte data. Her ser du hvor sakte og hvor fort det kan gjøres.

Publisert
Sist oppdatert

Det produseres enorme mengder med data hvert eneste øyeblikk. Bare til YouTube lastes det opp 100 timer video hvert eneste minutt! Og det er bare en brøkdel av alle data som faktisk produseres hver dag.

Men i denne prosessen skal data flyttes, og det skjer i mange forskjellige stadier før de kommer ut av datamaskinen enten den er mobil eller bærbar, befinner seg i et kamera, lydopptaker eller annen enhet.

Transport og atter transport

Til å transportere data finnes det et utall forskjellige typer forbindelser. De fleste av disse skjer gjennom ledere av forskjellige ledende metaller eller fiberoptiske kabler når det er snakk om de virkelige store avstandene.

Les også: USB blir langt raskere

Trådløse forbindelser er også en viktig del av den daglige databruken, enten det skjer via en sørgelig slapp EDGE-forbindelse i en T-banetunnell, med en lynrask LTE/4G-forbindelse eller et trådløst nett på den lokale kafé.

For en vanlig bruker er det ikke nødvendig å vite så mye om hvordan alle disse forbindelsene teknisk sett fungerer, men i løpet av en vanlig arbeidsdag bruker svært mange av oss de fleste av de 28 forbindelsene på denne listen.

Vi snakker om USB-tilkobling, kablet eller trådløst nettverk, SATA til lagringsenheten og PCIe-bussen mellom PC-komponentene, minnemodulene, skjermtilkoblngen, internettforbindelsen.

Her går data i svært forskjellige hastigheter mellom systemene til en hver tid.

Enorme forskjeller i hastighet

Forskjellene på hastighetene i de forskjellige teknikkene for dataoverføring er rett og slett enorme. Mens dataene så vidt drypper inn i mobilen når du sitter på T-banen under Oslo, så er overføringen internt mellom grafikkprosessor og grafikkminne i et raskt gamer-skjermkort minst halvannen million ganger raskere.

Hvor fort går det?


Hvis vi tar de 28 forskjellige teknikkene vi har valgt ut og deler dem i to grupper, kan vi vise forskjellen grafisk.

Men forskjellen er så stor at du måtte hatt ganske mange skjermer ved siden av hverandre for å kunne se forskjellene over hele bildet.

Derfor har vi delt inn den grafiske framstillingen i to, slik at det blir én graf opp til og med en typisk harddisk på 1000 Mbit (1 Gbit).

Hvor fort går det?


Så starter vi med 1000 Mbit nettverk, også kjent som 1 Gbit som laveste verdi og videre opp til raskt videominne i full bredde.

Da er forskjellen mellom minste og største verdi grovt regnet 400 ganger i begge grafer.

Les også om gigabithastihgeter i trådløst nett

Det store spørsmålet

Da databehandling het "EDB" og besto av saksbehandlere ved sine terminaler og driftssentraler med herrer i hvite frakker snakket man om svartider. Det gjaldt altså responsen i systemet fra når man trykket en tast på terminalen til maskinen hadde reagert på responsen og oppdatert skjermbildet. Hvis det tok mer enn et sekund før det skjedde noe på skjermen snakket man om dette som en stressfaktor for saksbehandlere.

I dagens nettverden kreves det bortimot gigabitforbindelse for å få respons fra nettsteder og alt er lastet ned i løpet av ett sekund.

Da er vi over i den øverste delen av grafen, og kan sende den nederste over i historien.

Og millioner av smarte folk jobber med saken!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer