Hvor bred skjerm skal du ha?

Vet du hvor smart det egentlig er med ekstra bred skjerm? Vi har testet to alternativer.

<b>SUPERBRED:</b> Skjermer i 21:9 format kan erstatte to eller tre skjermer. Vi har testet begge størrelser. Foto: BRYNJULF BLIX
SUPERBRED: Skjermer i 21:9 format kan erstatte to eller tre skjermer. Vi har testet begge størrelser. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Sitter du med flere skjermer med ukurant oppløsning? Flytter du programvinduer rundt omkring og fram og tilbake? Da er det på tide å tenke litt bredere, og stikkordet er en skjerm i 21:9 format.

Men hvilken størrelse og oppløsning er aktuelt?

For å gi deg svaret har vi testet to skjermer på henholdsvis 29 og 34 tommer.

Den store forskjellen

Forholdet mellom bredde og høyde er altså 21:9 på begge disse skjermene, det som skiller er størrelsen og oppløsningen.

Forskjellen i tommer ser ikke så stor ut når man bare ser tallet, men forskjellen i størrelse når man ser begge skjermene ved siden av hverandre er påtagelig.


En 34-tommers bredskjerm er ikke noe småtteri, men det som er langt mer viktig er forskjellen i oppløsning.

Spesielt antallet punkter vertikalt utgjør en stor forskjell i praktisk bruk. Med 1440 punkter i høyden får du god plass til nettsider, dokumenter og de fleste andre formater som alltid er høyere enn de er brede.

På en skjerm med 1080 punkter i høyden må du forminske programvinduene ganske mye for å få like store utsnitt. Det er ikke alltid vellykket, og for mange vil skriftstørrelsen og lesbarheten bli en utfordring.

Les også: Test: Asus PB298Q bredskjerm

Spesielle bruksområder?

Skjermer i dette formatet peker seg ut som svært godt egnet til programmer som bruker tidslinje. Da snakker vi om videoredigering og musikk/lydredigering, hvor lyd og bilde ligger som horisontale spor.

Spesielt i kombinasjon med en mindre bred skjerm på høykant er dette en super løsning for denne type arbeide.

Men også mindre kunstneriske oppgaver kan også med fordel utføres på brede skjermer. Spesielt på den store 34-tommeren, hvor det er fin plass til tre "normale" programvinduer ved siden av hverandre.

For de som bruker store regneark er en bred skjerm også en glimrende løsning.

Skjermene

De to brede skjermene vi sammenlignet var en Dell på 29-tommer, og en AOC på 34-tommer.

Dell U2913WM

Dette er den minste av de to med sine 29 tommer målt diagonalt, og med en oppløsning på 2560 x 1080 punkter. Sammenlignet med en HD-skjerm er den altså en tredjedel bredere, men høyden er den samme.

SUPERBRED: 29 tommer i bredformat fra Dell Foto: BRYNJULF BLIX
SUPERBRED: 29 tommer i bredformat fra Dell Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Selve skjermen har omtrent 2 millimeter smal ramme og det er ingen overgang mellom det matte glasset som dekker selve skjermflaten og den sorte rammen rundt selve skjermbildet. Også foten er matt, det er altså ingen sjenerende reflekser å snakke om under normale lysforhold.

Foten er solid og fleksibel i høyden, og selve stammen kan roteres uten at selve foten følger med.

FAST: Skjermen fra Dell kan ikke dreies til høydeformat. Foto: BRYNJULF BLIX
FAST: Skjermen fra Dell kan ikke dreies til høydeformat. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


MENY: Meny på skjermen fra Dell. Foto: BRYNJULF BLIX
MENY: Meny på skjermen fra Dell. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Selve skjermen kan ikke roteres, så er du ute etter ekstremt høydeformat må du se deg om etter et annet feste enn den medfølgende foten.

Betjeningen skjer med berøringsfølsomme knapper, og symbolene vises på selve skjermen, ikke i plasten rundt. Selve menysystemet er oversiktelig og rett fram.

Det er som alltid mange valgmuligheter for justering av farge og lysstyrke. Vi tester i standard sRGB modus, mens de andre variantene tilhører kategorien «smak og behag».

RIKELIG: Tilkoblinger for det meste på skjermen fra Dell. Foto: BRYNJULF BLIX
RIKELIG: Tilkoblinger for det meste på skjermen fra Dell. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


PÅ SIDEN: USB-tilkoblinger på Dell. Foto: BRYNJULF BLIX
PÅ SIDEN: USB-tilkoblinger på Dell. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Tilkoblingene er omfattende, og vi er litt overrasket over at den gamle VGA-inngangen fortsatt er på plass. DisplayPort utgangen gjør at du kan viderekoble til flere skjermer, hvis maskinen har nok grafikkapasitet til dette.

Det er også praktiske USB-tilkoblinger både på bakpanelet og på et separat panel på venstre side. Tilkoblingen til vertsmaskinen er USB 3.0 og tilkoblingene for eksternt utstyr støtter også USB 3.0, selv om fargen på plastleppen i kontaktene av en eller annen grunn ikke er blå.

Bildekvalitet

Skjermen har et IPS-panel og har 178 graders betraktningsvinkler fra alle sider. Fargedynamikken er meget god for alle bruksområder utenfor profesjonell fargekritisk bruk. Til bilderedigering, video og annet er den helt i klasse med andre IPS-skjermer.

Til film på skrivebordet er den strålende, spesielt når du finner innhold som matcher oppløsningen, noe som ikke alltid er like enkelt.

Til spill er den også ypperlig, bortsett fra hos den aller hardeste kjerne som krever ultrarask responstid i FPS-spill.

Der den utmerker seg mest er likevel ved bruk av brede programmer for å jobbe med redigering av film, musikk og andre medier. Men også for vanlig bruk, med god plass til to normale programvinduer ved siden av hverandre er den ypperlig.

Les også: TEST: Dell UP3214Q 4K skjerm

AOC U3477

Med sine 34-tommer er denne skjermen vesentlig større, og oppløsningen er på 3440 x 1440 punkter. Vi snakker altså om 880 flere punkter i bredden og 360 flere punkter i høyden.

I praksis betyr dette at du får plass til tre normale programvinduer ved siden av hverandre, med god plass til innhold både i bredde og høyde. Samtidig blir i skriftstørrelsen så mye mindre at det er noe problem for folk med normalt syn, med eller uten briller/linser.

Skjermen har en utførelse i matt sort og blankt metall sett fra fronten, mens den svarte plasten på baksiden er blank. Vi ser på dette som en god løsning, hvor brukeren ikke sjeneres av reflekser samtidig som skjermen framstår som elegant.

GEDIGEN SKJERM: AOC U3477 på 34 tommer. Foto: BRYNJULF BLIX
GEDIGEN SKJERM: AOC U3477 på 34 tommer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Rammen rundt selve skjermen er også her små to millimeter, og det er ingen overgang i glasset mellom det sorte feltet rundt og selve skjermbildet.

DREIBAR Skjermen fra AOC kan dreies til høydeformat(!). Foto: BRYNJULF BLIX
DREIBAR Skjermen fra AOC kan dreies til høydeformat(!). Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


I motsetning til 29-tommeren er foten her meget fleksibe: Skjermen kan heves og senkes over et stort område, og kan også dreies til høydeformat, noe som ser ganske ekstremt ut.

HER SNAKKER VI HØYT: 34 tommer dreid til høydeformat monner. Musikkprogrammet Reason i all sin prakt. Foto: BRYNJULF BLIX
HER SNAKKER VI HØYT: 34 tommer dreid til høydeformat monner. Musikkprogrammet Reason i all sin prakt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Skjermen kan også roteres på foten, men denne løsningen er ikke like smart som på Dell sin skjerm. Her må hele fotplaten roteres, ikke bare selve stammen. Dermed kreves det ledig plass på skrivebordet for at hele fotplaten skal endre posisjon.

DREIBAR:AOC står på en dreibar skive, mens Dell har fast fot med dreibar stamme. Foto: BRYNJULF BLIX
DREIBAR:AOC står på en dreibar skive, mens Dell har fast fot med dreibar stamme. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Menysystemet er ganske omfattende, manøvreringen er grei. Innstilling av skjermen er vanligvis ikke noe man gjør til stadighet, for vår del stiller vi den inn etter forholdene der den skal brukes. Deretter får den være i fred, bortsett fra når man skal koble til andre signalkilder og veksle mellom innganger.

MENY: Meny på skjermen fra AOC. Foto: BRYNJULF BLIX
MENY: Meny på skjermen fra AOC. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Tilkoblingene er tilstrekkelige, men byr ikke på noe ekstra. Vi finner også her den gamle analoge VGA-kontakten, dual-link DVI, DisplayPort og HDMI. Det er også inn og utgang for analog lyd.

TILKOBLINGER: De nødvendige tilkoblingene finnes, men ikke noe ekstra. Foto: BRYNJULF BLIX
TILKOBLINGER: De nødvendige tilkoblingene finnes, men ikke noe ekstra. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


USB: USB-tilkoblinger på skjermen fra AOC. Foto: BRYNJULF BLIX
USB: USB-tilkoblinger på skjermen fra AOC. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


AOC byr også på USB-støtte, med inngang for USB 3.0 fra vertsmaskinen, med tre typer utganger: En USB 3.0, to USB 2.0 og en USB 2.0 med ladestrøm (gul plast i kontakt).

Bildekvalitet


Panelet er av IPS-typen og har glimrende betraktningsvinkel og bildekvalitet. Side ved side med den mindre bredskjermen fra Dell, begge i sRGB modus, utmerker den seg med synlig mer dynamikk, noe som gir påtagelig mer liv i bildene.

Skjermen er også mer enn rask nok til all normal bruk, inkludert mange typer spill, men også her vil nok den hardeste indre kjerne av FPS-gamere foretrekke andre skjermtyper.

Til video og bilderedigering er den strålende, det er masse plass både til selve bildet og redigeringsverktøy.

Visning av video i full oppløsning og bredde krever en maskin med grafisk kraft, men alle brukere i målgruppen for slike skjermer sitter allerede med slike maskiner, eller har planer om å ruste opp maskinen. Den nyeste integrerte Intel-grafikken håndterer dette utmerket.

Konklusjon

Skjermer i 21:9 har sin styrke i litt spesielle bruksområder, i tillegg til spill og video. Samtidig kan de i mange tilfeller erstatte flere skjermer.

Det som gjør at den store skjermen fra AOC totalt sett markerer seg som en bedre løsning er antallet bildepunkter i høyden. Med bare 1080 punkter blir det vesentlig mer skrolling enn med 1440 punkter til rådighet.

EKSTRA PLASS: 34-tommeren til høyre byr på vesentlig mer skjermplass, både i høyde og bredde. Foto: BRYNJULF BLIX
EKSTRA PLASS: 34-tommeren til høyre byr på vesentlig mer skjermplass, både i høyde og bredde. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


For vår egen del kan dette illustreres ved at vi fint kunne brukt den lille skjermen i samspann med vår gamle 24-tommer på 1920 x 1200. 34-tommeren er derimot så stor, at den kunne fungere utmerket som eneste skjerm.

Når det gjelder testresultatene er bildekvaliteten meget høy på begge, med AOC et par streker foran. Fleksibiliteten er høyere på Dell sin skjerm når det gjelder tilkoblinger, men AOC-skjermen har ekstrem fleksibilitet når det gjelder posisjonering, bortsett fra vertikal rotasjon på foten.

Testresultat

Dell U2913WM

Terningkast 5

Meget bra bilde, fleksible tilkoblinger, kan erstatte to skjermer.

Litt lav oppløsning i høyden for en del bruksområder

Testresultat

AOC u3477Pqu

Terningkast 6

Super bildekvalitet, gedigent format til alle slags bruksområder, erstatter to, kanskje tre skjermer.

Tar stor plass på pulten, ingen viderekobling av DisplayPort.