Hvor blir det av skjermbildet jeg fanger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmål:

Når en tar skjermbilder på PCen(med knappen Prt Scr/Sys Rq) fanger en jo skjermbildet akkurat da, men hvor blir disse bildene lagret? Jeg har prøvd å søke i Windows hjelp uten å finne svar.

Datadoktoren svarer

Nå du trykker Prt Scr-knappen fanger du hele skjermbildet på PCen, hvis du har to skjermer fanger du begge. Det er med andre ord hele skrivebordsflaten til Windows som lagres, med alle vinduer og menyer osv.

Holder du Alt nede mens du trykker Prt Scr er det bare det aktive vinduet som fanges

Men du kan ikke fange spill og video som vises i såkalt overlay modus. Da åpnes det et eget vindu for denne datastrømmen, som "tar en snarvei" ut til skjermbildet.

Skal du fange dette må du bruke andre programmer som er laget for å håndtere dette, f.eks. Fraps til spill eller andre programmer som bruker DirectX eller OpenGL til skjermhåndtering. Programmet finner du her

Skal du fange video, kan du bruke f.eks HyperCam, du kan lese med om programmet her

Men når du fanger det vanlige Windowsskjermbildet, om det er et vindu eller hele skrivebordet, så lagres dette IKKE til disk! Det lagres bare i minnet, i "utklippsbordet" (clipboard) og du må lime det inn i et annet program hvis du vil kunne lagre det til en fil. Du kan f.eks.bruke Paint-programmet, som følger med Windows. Da trykker du bare Ctrl+V for å lime inn skjermbildet. For å lagre bare det du limte inn, uavhengig av bildestørrelsen i Paint, velger du "Kopier" til eller "Copy to" på Edit menyen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!