<B>SLIK SER DET UT:</B> Men hvor blir det av alt Thunderbolt-utstyret?
SLIK SER DET UT: Men hvor blir det av alt Thunderbolt-utstyret?Vis mer

Hvor ble det av Thunderbolt-utstyret?

Var Light Peak og Thunderbolt løsninger på et ikke-problem?

Da Intel annonserte Light Peak var det mange som så dette som en velkommen løsning på mange problemer. USB 2.0 var greit til mange bruksområder, men en flaskehals når man skulle overføre mye data. Særlig ved tilkobling av eksterne harddisker, videokamera og annet som innebærer ventetid.

Alternativer som FireWire 800 og eSATA slo aldri ordentlig an, av forskjellige grunner. FireWire har høye lisensieringskostnader, og det ble aldri noen ordentlig avklaring med eSATA og strømforsyning.

Med LightPeak skulle man klare seg med en eneste type ekstern kobling, som kunne håndtere alle tenkelige behov i lang tid framover. Med 10 Gbit i utgangspunktet og mulighet for videre utvikling mot 100 Gbit skulle det meste være dekket. En hel Blu-ray film overført på 30 sekunder er spiselig selv for de mest utålmodige.

Apple lanserte så Thunderbolt, sin tilpassede versjon av Light Peak med kobberkabler, ved lanseringen av nye MacBook Pro i februar 2011. I praksis har dette vært en ny versjon av skjermtilkobling, med mulighet for å henge på andre grensesnitt som Gigabit Ethernet, USB og FireWire 800 i tillegg. Apples Thunderbolt skjerm tilbyr alt dette pluss HD web-kamera i Thunderbolt-kabelen.

Men hvor ble det av alt tilleggsutstyret?

Hvor ble det av Thunderbolt-utstyret?


Går vi til AppleStore finner vi totalt ni Thunderbolt-enheter. Av disse er Apples Thunderbolt-skjerm den eneste fra Apple, det er seks lagringsenheter, ett adapter til FibreChannel, og én kabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går vi til nettbutikken Komplett.no finner vi de samme enhetene pluss noen flere lagringsenheter fra et par andre leverandører.

Hos PS og Netshop finner vi heller ingenting som endrer bildet.

Hva med proffutstyr?

Heller ikke produsentene av utstyr for lyd og video har kastet seg over Thunderbolt-mulighetene.

Universal Audio har vist fram Apollo, en proff lydenhet med opptil 24-bit/192 kHz lydkvalitet, som inneholder mye DSP-kraft og fungerer både som tilkoblingsenhet for mikrofoner og andre lydkilder og som lydprosessor. Den er utstyrt med FireWire som standard, men en Thunderbolt tilleggsmodul kan også brukes for enda høyere ytelse og kapasitet.

Hvor ble det av Thunderbolt-utstyret?


Apogee Electronics har også svært avanserte lydenheter med mulighet for tilkobling til Thunderbolt via Symphony 64 | ThunderBridge som støtter 64 kanaler.

Hvor ble det av Thunderbolt-utstyret?


Men de store produsentene som M-Audio, PreSonus, TC Electronics, Steinberg, Focusrite, RME og andre glimrer ved sitt fravær.

For videograbbing har vi Blackmagic Design Intensity, en boks som lar deg koble til både HDMI og høykvalitets analoge kilder. Du kan da ta opp video direkte fra for eksempel HDMI-utgang på kamera og andre enheter og lagre i full HD.

Hvor ble det av Thunderbolt-utstyret?


Hvor er behovet?

Tiden hvor en PC-bruker var en som jobbet med avansert teknikk er forlengst over. Til og med tiden hvor PCen var allemannseie er tilbakelagt. Men det betyr ikke at PCen er død, men massemarkedet er i ferd med å dekkes av andre enheter, som smartmobiler og nettbrett. Mye av den tidligere PC-bruken håndteres like godt og noen ganger bedre av disse.

Men PC-markedet vil fremdeles være høyst tilstede av den enkle grunn av det skal produseres og distribueres innhold. Det avanserte tilleggsutstyret vil nok i første rekke tilbys den proffe delen av markedet, med priser som blir i overkant for privatbrukeren som kjører spill og surfer.

Er du interessert kan du se her hva Intel presenterer for utviklere av Thunderbolt-utstyr.