Apple TV 4K krever rask nettlinje

Hvis ikke du har rask nok linje, er Apple TV 4K liten vits

4K-filmer kan ikke lastes ned.

STØTTER 4K: Nye Apple TV har 4K-støtte, men lar deg ikke se 4K-filmer fra iTunes om nettlinjen din er for treg. Foto: Apple
STØTTER 4K: Nye Apple TV har 4K-støtte, men lar deg ikke se 4K-filmer fra iTunes om nettlinjen din er for treg. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager gjør Apple TV 4K sitt inntog i butikkene, og mange har sett frem til at denne dingsen endelig har fått støtte for HDR og 4K-oppløsning; altså fire ganger så høy oppløsning som full HD (3840x2160).

Nettopp mangelen på 4K var noe av det vi kritiserte den forrige Apple TV-modellen for, som ble lansert i en verden der telefonene for lengst hadde begynt å filme med 4K-oppløsning, og der enkelte av Apple TVs konkurrenter, som Nvidia Shield TV, kunne tilby 4K.

Endelig 4K-leiefilm

Den kanskje beste nyheten med at Apple TV har fått 4K-støtte, er at leie- og kjøpefilm i iTunes samtidig har blitt oppgradert til 4K og HDR på mange titler.

NYE MERKER: Filmer som er tilgjengelig i 4K er merket med et 4K-ikon i iTunes. HDR og Dolby Vision-ikonene angir at de også er HDR-kompatible. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
NYE MERKER: Filmer som er tilgjengelig i 4K er merket med et 4K-ikon i iTunes. HDR og Dolby Vision-ikonene angir at de også er HDR-kompatible. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Filmer du allerede har kjøpt i HD-kvalitet blir automatisk oppgradert til en 4K-versjon (dersom den er tilgjengelig) uten at det koster noe ekstra. Prisene for å leie og kjøpe 4K-filmer skal også være de samme som eksisterende HD-priser.

Krever rask nettlinje

Men et skjær i sjøen er det likefullt: Apple lar deg nemlig kun strømme 4K-filmer. Du kan altså ikke laste dem med for å se dem uten nettilgang, noe som er presisert på Apples support-sider.

Det betyr at du er nødt til å ha en rask nettlinje for å nyte filmen i sin fulle prakt. Apple anbefaler minimum 25 Mbps nedlastingshastighet for å strømme 4K-video, og har du ikke nok båndbredde, må du ta til takke med en lavere oppløst versjon; i praksis den samme som du har i dag.

Det er altså ikke mulig for eksempel å angi at man gjerne venter en halvtime på bufring av filmen før man starter fordi man heller vil se den i full oppløsning.

Støtter ikke YouTube 4K

En annen ting som er verdt å merke seg, er at nye Apple TV ikke støtter YouTube i 4K. YouTube-filmer er kodet med VP9, som ikke støttes av Apple TV. VP9 er en åpen standard til fri bruk, laget av Google, mens Apple heller har valgt å bruke HEVC-standarden, som også er å finne i iOS 11.

YouTube har mye 4K HDR-innhold å by på, men det lar seg ikke spille av som det burde på nye Apple TV.
YouTube har mye 4K HDR-innhold å by på, men det lar seg ikke spille av som det burde på nye Apple TV. Vis mer

De to gigantene har ikke akkurat verdens beste forhold, så mange tror at denne avgjørelsen handler mer om politikk enn om tekniske utfordringer.

Netflix i 4K HDR støttes dog, men har du en 4K-TV, er sjansene ganske store for at du har det på TV-en allerede. Amazon Prime Video har også 4K-innhold, men det er foreløpig ikke tilgjengelig på nye Apple TV.

Med andre ord: Om du ikke har en nettlinje med minst 25 Mbps i nedlastingshstighet, er det liten vits å oppgradere til den nye Apple TV-en.

Ja, bortsett fra at selve grensesnittet har høyere oppløsning, da. Og skjermsparerne.

Hva med Google?

Google har også en filmleietjeneste i Play Butikk, men den er foreløpig kun tilgjengelig i USA og Canada, der flere land skal få muligheten i «de kommende månedene».

Som med YouTube, bruker Google VP9-kodeken også her, og selskapet opplyser om at du må ha minst 15 Mbps nettlinje for å kunne se filmer med 4K-oppløsning; altså lavere krav enn det Apple har.

4K-utgavene er også noe dyrere å leie enn HD-utgavene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!