Hvilket opptaksformat skal jeg velge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes som kjent forskjellige formater, de klart mest aktuelle er DVD+R/RW og DVD-R/RW.

DVD-R/RW var først ute med både brennere og media, og DVD-R går for å være mest kompatibelt med eldre frittstående DVD-spillere. Plater er rimelige og lett tilgjengelige.

DVD-RW er ikke egnet til DVD-video, og krever tidkrevende formattering før platen kan brukes til datalagring.

DVD+R/RW kom senere, men er i ferd med å vinne frem som det dominerende formatet. Første generasjon brennere kan ikke håndtere DVD+R, som er omtrent like kompatibelt med eldre DVD-spillere som DVD-R.

DVD+RW trenger ingen egen formattering, og det er mulig å skrive til sektorer på allerede brente plater. Det gjør at du kan endre enkelte data, som f.eks. rette opp feil i titler på egenproduserte DVD-filmer, uten å måtte kode om, slette og brenne alt på nytt.

DVD-RAM er et tredje format, som ikke lenger er med i konkurransen. Det brukes likevel i en del frittstående maskiner for Video/TV-opptak, og til datalagring. DVD-RAM tåler langt flere overskrivinger, men er mer ømtålig og platen må i en kassett (caddy) for skriving, men kan også tas ut av denne og leses i DVD-spillere.

Ja takk, begge deler

Det er allerede lansert brennere som støtter både + og - formatene. Med en slik brenner står du fritt når det gjelder å velge hva slags plater du vil bruke. Da kan du også helgardere deg hvis du ikke vet hva slags plater DVD-ene dine vil bli spilt i, hvis du skal sende egenproduserte filmer til kunder, slekt, venner eller andre.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!