Hvilken spillkonsoll bør du kjøpe?

Hvilken spillkonsoll bør du kjøpe?

Spillkonsoller blir stadig kraftigere, får flere og flere spill, og blir dessuten bare billigere. Men hvis du bare har råd til én maskin – hvilken passer deg best?

Publisert
Sist oppdatert

Spillkonsoller er big business. De har for lengst beveget seg vekk fra barnehender og gutterom, og inn i stuene til kjøpesterke menn i 20-årene og oppover. Konsoller skal nå være en del av et påkostet hjemmeunderholdningsanlegg, de skal se bra ut og ha et godt utvalg av spill. Spesielt har den siste generasjonen av maskiner på alvor gjort inntog i våre hjem – men hvilken av de tilgjengelige modellene skal du satse på hvis du bare skal kjøpe én av dem?

Det er tre maskiner som teller på markedet i dag: PlayStation 2 fra Sony, som har vært tilgjengelig i Norge siden høsten 2000, XBox fra Microsoft – i butikkene fra 14. mars i år, og Nintendos GameCube, som hadde lansering i forrige uke.

Alle de tre maskinene har sine fordeler og ulemper, og vi skal nå gå gjennom disse for å gi deg de beste rådene.

PlayStation 2

Hvilken spillkonsoll bør du kjøpe?

Denne maskinen har vært lengst på markedet, og alderen begynner etter hvert å synes når det gjelder de grafiske mulighetene. Ikke misforstå: PS2 er fremdeles i stand til å levere topp grafikk, men både XBox og GameCube har allerede klart å prestere høyere visuell kvalitet.

PS2s alder har imidlertid én stor fordel – maskinen har halvannet år med spillutgivelser bak seg, og ingen av konkurrentene kan måle seg med antallet titler. I tillegg er maskinen bakoverkompatibel, hvilket betyr at du kan spille de mange hundre spillene til den første PlayStation-maskinen.

Konseptet bak PlayStation 2 er en komplett underholdningsmaskin, som spiller spill, musikk CDer og DVD-filmer. Videre kan maskinen bygges ut med harddisk og modem, samt annet tilleggsutstyr som kobles til USB- eller FireWire-portene. Det er imidlertid ingen støtte for online-spilling på PlayStation 2 i Norge akkurat nå, og du kan heller ikke kjøpe noen harddisk. Derfor blir disse mulighetene foreløpig stående ubrukt.

PlayStation 2 har et stilig design som egner seg godt i stua, som en del av anlegget. DVD-mulighetene gjør at dette formatet har blitt allemannseie, selv om kvaliteten på avspillingen ikke er helt på høyde med separate spillere i høyere prisklasser. Det er mulig å kjøpe en fjernkontroll som styrer DVD-avspillingen, men du kan også bruke den vanlige gamepaden. Gamepaden er forøvrig ganske middels. Dual Shock-designet var revolusjonerende da det kom til den originale maskinen, men har siden blitt overgått av andre kontrollere.

Prisen på en PlayStation 2-maskin ligger for tiden på rundt 2.500 kroner, og i tillegg bør du skaffe deg et minnekort og gjerne en ekstra kontroller.

Den største fordelen til PS2 er kvaliteten på spillene: Vi nevner bare titler som Gran Turismo 3, Grand Theft Auto III, Metal Gear Solid 2, Tekken-serien, Final Fantasy-serien... Dessuten er det svært mange PS2-maskiner rundt omkring i de tusen hjem, og da er det mye lettere å låne spill fra venner, eller rett og slett ha noe å snakke om.

XBox

Hvilken spillkonsoll bør du kjøpe?

Microsoft er i motsetning til Sony og Nintendo en nykommer i konsollbransjen, og har også blitt møtt med en god del skepsis bare fordi det er Microsoft. Vi har hatt vår XBox ganske lenge nå, og har enda til gode å se den krasje eller oppleve andre ustabiliteter, og det å avskrive XBoxen bare fordi samme selskap lager operativsystemer noen er misfornøyd med, blir litt dumt.

XBox retter seg på mange måter mot det samme markedet som PS2 – eldre brukere, ute etter en ny komponent å plassere i stua. Den er enda rikere utstyrt enn PS2 – du får også DVD-spiller på kjøpet, men i tillegg får du harddisk (som gjør minnekort unødvendige) og bredbåndsadapter innebygd. Det eneste problemet er at hvis du vil bruke boxen som DVD-spiller, er du nødt til å kjøpe en fjernkontroll for å aktivere funksjonen. Tilsynelatende dumt, men hadde du kjøpt en PS2 for å bruke til DVD-avspilling i tillegg til spill, ville du måttet bruke omtrent like mye penger på et minnekort og mest sannsynlig en DVD-fjernkontroll der også.

De avanserte kretsene på innsiden sørger for ekstremt bra grafikk og lyd.

Microsoft markedsfører XBoxen som en maskin for de unge og hippe, og vi har allerede sett den grønne X-en dukke opp som sponsor for diverse konserter og arrangementer. Hvorvidt denne strategien fungerer vil tiden vise, men maskinen er i alle fall ikke noe vi skammer oss over å vise frem. Det er sant at den er stor og ikke spesielt lekker, men den passer også ypperlig som en del av stereoanlegget, litt bortgjemt, men likevel dominerende.

Kontrolleren til XBox er også ganske stor, og kan virke noe ukomfortabel i begynnelsen. Men gi den litt tid – vår erfaring viser også at den etter en stund vil føles svært naturlig. Kabelen er i tillegg så lang at du kan fint sitte i sofaen med konsollen langt unna.

Når det gjelder spill, er det i følge den offisielle nettsiden allerede 67 titler som enten er tilgjengelig eller kommer i løpet av kort tid (dette gjelder i USA). XBox har mange gode spill innenfor action, racing, sport og slåssing, og mange flere er på vei. Vi tror at om kort tid vil XBox ha en formidabel katalog av spill, selv om det akkurat nå er ganske lite å velge mellom.

Microrofts maskin er den mest avanserte teknisk, har flest funksjoner og gir mest valuta for pengene. Den koster nemlig i underkant av 2.500 kroner, og du får virkelig mye teknologi for beløpet. Du trenger heller ikke å kjøpe minnekort i tillegg.

GameCube

Hvilken spillkonsoll bør du kjøpe?

Lille GameCube er den nyeste maskinen fra Nintendo, og den er egentlig ikke like sterk konkurrent til PS2 og XBox som disse er mot hverandre. Nintendo har tradisjonelt vært mest barnevennlig, hatt de mest fargerike spillene og de mest familievennlige maskinene. GameCube passer også inn i denne beskrivelsen, men skinnet kan bedra. Nintendo har nemlig passet på at det kommer mange flere voksne spill til GameCube, spill som tiltaler et bredere publikum enn bare de yngste.

GameCube er også temmelig avansert på innsiden og byr på svært bra grafikk som kan måle seg med XBox. Men den er langt fra så velutstyrt. Du kan ikke spille av andre media som DVD eller CD, og den er foreløpig heller ikke så veldig utbyggbar. Men i likhet med PS2 og XBox vil det en gang i fremtiden være mulig å komme seg på nett med GameCuben og nyte litt online-spilling.

Prinsippet med GameCube er at den skal være enkel, ta liten plass og være tiltalende for alle – fra barn til voksne. Vi synes Nintendo har lykkes med denne ideen, da maskinen er virkelig sjarmerende. Den tar ekstremt liten plass der den står ved siden av XBoxen og PS2, og passer mye bedre til å stå synlig fremme på stuegulvet enn gjemt mellom andre komponenter i anlegget.

Et stort pluss er den enormt behagelige kontrolleren, som er det ergonomisk beste vi har prøvd på lenge.

Spilldesign har alltid vært Nintendos sterke side, spesielt takket være de velkjente figurene som Mario og Zelda. De spillene vi har sett hittil har vært meget underholdende, men kanskje noe useriøse – vi vet likevel at det kommer mange spennende voksenspill til GameCube fremover.

GameCuben er den rimeligste konsollen, med veiledende pris på 2.099 kroner. Her trenger du også et minnekort i tillegg, og en ekstra kontroller er ikke å forakte.

Konklusjon

Slik prissituasjonen er i dag, holder vi en knapp inne på XBox, som gir deg absolutt mest valuta for pengene. Den er svært fremtidsrettet og avansert, i tillegg til at vi regner med at det kommer mange gode spill til maskinen fremover.

GameCube vil nok fremdeles være en vinner hos foreldre som skal kjøpe en ny maskin til sine barn, men den er allerede også en hit hos mer voksne spillere.

Uansett er alle de tre konsollene solide maskiner, med god maskinvare og spill, og det er ikke mulig å kåre én vinner på alle områder. Det blir interessant å se hvordan markedet ser ut om et års tid, hvordan XBox og GameCube har utviklet seg og hvorvidt Sony har kommet med noen mer bestemte spesifikasjonene om PlayStation 3, som det begynner allerede å bli snakk om.

Du kan lese mer inngående omtale av XBox her, og GameCube her. Vi tester også jevnlig spill til alle konsollene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer