Hvilken prosessor?

Hovedmotoren i PCen - hva er det viktig å vite?

Prosessoren, også kjent som CPU - Central Processing Unit - er den sentrale enheten i PCen. Det er her alt som kommer inn av data til syvende og sist behandles eller sendes videre til andre prosessorer med spesialiserte oppgaver, som grafikkprosessor, lydprosessor eller kontrollere for disker, nettverk osv.

Selv om prosessoren er sentral, så er det ikke dermed gitt at den er den viktigste komponenten for den som skal kjøpe PC. Det er helt avhengig av hvordan og til hva PC-en brukes.

En PC som mates med lite data som ikke krever mye behandling trenger ikke å ha kraftig prosessor. Skriver du lite og langsomt, og surfer på nett med langsom bredbåndslinje, da bruker prosessoren mesteparten av arbeidstiden på å vente.

Har du derimot mange store og komplekse programmer oppe som alle mottar og bearbeider store mengder data blir saken en annen.

Strømforbruk er en annen egenskap som varierer sterket hos forskjellige prosessorer. Noen er laget med fokus på ytelse, andre med lang batteritid som målsetting. De nyeste prosessorene har dessuten blitt mye smartere når det gjelder strømforbruk og ytelse. Nå varierer hastigheten med påtrykket av oppgaver i de forskjellige delene av prosessoren. Dette gir lavere strømforbruk, som gir mindre varme, lengre levetid og lavere driftsomkostninger. Mindre behov for kjøling er ytterligere en bonus både i store installasjoner og i trange hjemmekontor om sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produsenter

For PC-brukere er det i hovedsak snakk om to merkenavn, AMD og Intel. For mini-bærbare finnes det også en tredje produsent Via, som også lager prosessorer til industriprodukter og små PC-baserte spesialkonstruksjoner.

Intel er den klart dominerende aktøren, selv om AMD i perioder har levert både de raskeste og billigste prosessorene. I skrivende stund er det Intel som leverer de raskeste og mest avanserte prosessorene, mens AMD konkurrerer på pris litt lenger bak i feltet.

De kraftigste

Hvilken prosessor?


Har du et umettelig behov for prosessorkraft, noe som gjelder alle som driver med video og konvertering av formater, er det altså Intel som leverer den optimale ytelse.

Arkitekturen kalles Core i7 og du finner denne både i prosessorer som jobber flere sammen i servere og arbeidsstasjoner (Xeon-familien) og i prosessorer for vanlige stasjonære PCer.

Av den siste typen er det bare fire modeller som tilbys i prisklassene 9 000 kroner (i7-965), 5 000 (i7-940) kroner og 2 500 kroner (i7-920 og Xeon X3360).

Over 2500 kroner er det bare Intel som har noe å tilby, og disse er altså de raskeste som finnes i stort sett alle tester.

Vår anbefaling:
Mest for pengene får du ved å kjøpe en Core i7-920

Det store mellomsjiktet


I prisklassen 2500 og ned til 1000 finner vi de store utvalget hvor det er vanskeligere å orientere seg. Her er både Intel og AMD tilstede og det konkurreres både på pris og ytelse.

Hvilken prosessor?


Intels prosessorer i denne prisklassen er basert på forrige teknologigenerasjon Core2 Duo (dobbeltkjerne) og Core2 Quad (fire kjerner). De har lavere ytelse og høyere strømforbruk enn Core i7, og tilbys rett og slett fordi de både er konkurransedyktige med AMD sine prosessorer og gjør jobben for store brukergrupper. Dessuten er produksjonen veltrimmet og lønnsom.

Hvilken prosessor?


AMD har sine toppmodeller i prisklassen opp mot 2500, disse er spesielt rettet mot gamere og overklokkere, som kjører prosessorene hardt. Gjerne ledsaget av fantasifulle kjøleløsninger.

Modellene heter Phenom II X4 Black Edition, har fire kjerner og finnes med klokkehastigheter opp til 3,2 GHz.

Beveger vi oss nedover mot tusenlappen finner vi AMD Phenom II X3 som har tre kjerner. Intels prosessorer i dette prisområdet har en lavere bus-hastighet og mindre hurtigminne (3 MB vs 4 MB eller mer).

Generelt har AMD sine prosessorer et vesentlig høyere strømforbruk enn Intel sine. Den raskeste AMD-prosessoren i denne priskatagorien bruker 135 watt, mens den raskeste fra Intel bruker 95 watt. Det betyr ikke mye på strømregninga, men kjøleren blir dyrere og hele løsningen blir ofte merkbart varmere.

Vår anbefaling:
I det øverste området mellom 2000 og 2500: For gamere og overklokkere har AMD et stort potensiale. For annet krevende bruk ville vi heller strukket oss opp til en Core i7 920 i stedet for å velge forrige Intel-generasjon.

I prisklassen under 2000 ville vi valgt en firekjerners prosessor for generell bruk, men for en maskin som i hovedsak skal brukes til spill og media ville vi valgt en dobbeltkjerne med høyere klokkefrekvens.

De billigste prosessorene

Går vi ned til prisnivået under tusenlappen er det her vi finner prosessore basert på AMD sin forrige teknologigenerasjon, og helt nederst i bunnsjiktet finner vi rester fra Intels tidligere sortiment av typen Pentium Dual Core og Celeron.

Vår anbefaling:
I dette prisområdet er det lite som skiller, du kan gjerne velge det rimeligste alternativet.

Hva med bærbare?

Kjøper du en bærbar er prosessoren som regel en nisse på lasset. Det betyr at du ikke kan velge og vrake blant prosessorer, du må velge en bærbar-modell med en bestemt type prosessor. Denne kan hos noen leverandører velges i forskjellige hastigheter.

Grunnen til dette er at en bærbar er en langt mer lukket og spesialisert konstruksjon enn en stasjonær. En bærbar designes ut fra størrelse, vekt, batterilevetid og ytelse til en helhet beregnet på visse målgrupper.

Skal du ha en lett og kompakt bærbar med lang batterilevetid er det egne produktfamilier hos produsentene som tilfredsstiller disse behovene. Da kan du ikke velge en hvilken som helst prosessor beregnet på bærbare, du må ta til takke med en prosessor i ULV - Ultra Low Voltage - familien som er ekstremt strømsnill, den bruker bare 10 watt.

Skal du ha en PC som er mer flyttbar enn bærbar, tilbys disse med de kraftigste prosessorerene beregnet for bærbare. En slik maskin kjører stort sett på strøm fra stikkontakten, så batterilevetiden er ikke lagt vekt på i samme grad som på lettere og mindre modeller.

Hvilken prosessor?


De største PC-produsentene har dessuten tilgang til spesielle utgaver av prosessorene, såkalte OEM-versjoner (Original Equipment Manufacturer). Hvis du ikke finner en prosessormodell hos Intel når du søker på betegnelsen kan du regne med at det er en OEM-utgave. Disse har gjerne litt lavere spesifikasjoner på en eller to områder, som mindre hurtigminne og lavere bus-hastighet. Dette er for å spare noen millioner på en hel serie PCer som skal selges over hele verden.

Intel sine prosessorer for bærbare

AMD har tre modellserier med prosessorer for bærbare, med forskjellige egenskaper.

AMD Turion Mobile er den mest avanserte, Athlon tilbyr rimelige dobbeltkjerneprosessorer, mens Sempron er den enkleste utgaven nederst på prisskalaen.

Turion finnes med klokkehastigheter opp til 2,4 GHz og har 1 eller 2 MB hurtigminne, mens Sempron og Athlon kjører på opptil 2 GHz og har henholdsvis 512 og 1024 kB hurtigminne.

Strømforbruket ligger på henholdsvis 35 og 25 watt.

Hvilken prosessor?


Prosessorer i minibærbare

De aller minste bærbare bruker en spesielt strømsnill og kompakt prosessor fra Intel, betegnende nok kalt Atom. Den finnes i mange forskjellige varianter og Intel satser også på denne til bruk i enda mindre mobile enheter, som det Intel kaller "mediatelefoner".

Atom finnes med hastigheter fra 800MHz og opp til 2 GHz. De har et strømforbruk helt nede i 0,65 watt for de minste modellene, opp til 2,4 watt for de nyeste og raskeste modellene.

Her snakker vi om muligheter for batteritider på 10 timer eller mer, og likevel en akseptabel ytelse i mobil sammenheng.

AMD har også en egen prosessorfamilie for denne typen bærnbare - Athlon Neo. AMD kaller denne platformen for "ultrathin notebooks". Prosessoren er basert på Athlon-arkitetekturen, men er integrert med brilkkesett og eventuelt også grafikkbrikke.

Prosessoren er utviklet i samarbeide med HP, og er tilgjengelig i HP Pavilion dv2.

Lenker til mer informasjon

Du kan lese om målinger og sammenligning av prosessorytelse i denne artikkelen.

Full oversikt over alle prosessorer finner du også på Wikipedia og til en viss grad hos produsentene:

Core i7
Core 2
AMD Phenom II

Sammenligninger av ytelsen hos forskjellige prosessorer finner du her:

Sammenligne ytelsen hos Anandtech
Grafer som viser prosessorytelse hos Toms Hardware