Hvilken prosessor skal jeg velge?

Intel har så langt ledet an på prosessormarkedet. Dette er kanskje årsaken til at mange ikke vet at det finnes et alternativ til Pentium III-serien. AMD (Advanced Micro Devices) er et firma som i lengre tid har produsert gode prosessorer, og som de siste årene har gitt Intel hard konkurranse på prosessormarkedet med sin K6 og Athlon (K7)-serie.

Hva er så forskjellen på disse to prosessorene?. Begge prosessorene baserer seg på 0,18 mikron teknologi.

AMDs prosessor inneholder 3DNow!-teknologi, som ble laget som en videreutvikling av Intels MMX (MultiMedia eXtensions), hvor flyttallsoperasjoner ble lagt til. Denne teknologien tar seg av den delen av tunge grafikkoperasjoner som 3D-akseleratoren på grafikkortet ikke tar seg av, og løfter mye av prosessorarbeidet vekk fra hovedprosessoren.

Intels Pentium III har imidlertid SSE (Streaming SIMD Extensions), som gjør den samme jobben. Denne teknologien kan utføre flere instruksjoner samtidig enn 3DNow!, noe som gjør at SSE er raskere enn 3DNow!

Begge prosessorene har 256Kb L2-cache (et andrenivå hurtigminne er en mellomstasjon for dataflyten mellom prosessoren og brikkesettet, for en mer utdypende beskrivelse følg denne linken), så her er det ingen forskjell, men Athlon kan kjøres på en 200MHz buss, mens Intels bare kan kjøres på 133MHz (Bussens hastighet beskriver hvor raskt data blir sendt mellom prosessor og brikkesett på datamaskinen).

Ytelse mot pris

Spørsmålet er hvilken av disse produsentene du bør velge hvis du skal oppgradere den gamle PCen.

Det mest naturlige er å sammenligne prisen med den ytelsen prosessoren gir, og Intel er betydelig dyrere enn AMD på samme klokkefrekvens (typisk 50-90%). En rekke nettsteder og magasiner har også testet ytelsen på AMD i forhold til Intel, og det viser seg at AMD gir bedre ytelse både i spill og kontorapplikasjoner selv om klokkefrekvensen er den samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billigutgaver

Begge prosessorene finnes også i versjoner beregnet på hjemmemarkedet. Intel har sin Celeron og AMD har Duron. Disse prosessorene er enklere utgaver av Pentium III og Athlon. Også her kommer Intel til kort når det gjelder ytelsen. En av grunnene til denne ytelsesforskjellen er at AMDs prosessorer som nevnt kan kjøre på en høyere busshastighet på hovedkortet. Dette gjør at busshastigheten ikke blir en så stor flaskehals for systemet som ellers.

Athlon klart billigst

Hvis du sammenligner prisene på Intels Pentium III og AMDs Athlon, så ligger Intel 50-90% høyere i pris enn AMD. (Sammenligning: Athlon 850MHz hos Komplett Data koster 2.250 kr, mens Pentium III 850MHz koster 3.495 kr inkl. mva.).

Det neste du må tenke på er om du trenger et nytt hovedkort. Athlon bruker en standard som heter Socket A, mens Pentium III bruker en annen standard som heter Socket FCPGA. Totalregnestykket er derfor avhengig av om du trenger å bytte hovedkort.

Har du en prosessor fra AMD fra før, bør du derfor holde deg til AMD. Dette blir helt klart den billigste løsningen

Hvilken prosessor skal jeg velge?

Lønnsomt med nytt hovedkort

Hvis du derimot har en Intel-prosessor fra før, må du ta flere ting med i vurderingen:

Hvis du f.eks. vil oppgradere til en 850 MHz-prosessor, så vil den billigste løsningen bli å oppgradere til en Pentium III. (Totalsum: 3.495 kr). Dette forutsetter at du allerede har et hovedkort som støtter Socket FCPGA.

Om du ikke har det, må du også oppgradere hovedkortet, og da blir regnestykket:

Pentium III Prosessor: 3.495 kr
+Hovedkort: Abit SL6: 1.695 kr
=Totalsum: 5.190 kr

Alternativet med ny AMD-prosessor og nytt hovedkort:

Athlon prosessor: 2.250 kr
+Hovedkort: Abit KT7: 1.750 kr
+Vifte: 115 kr
=Totalsum: 4.115 kr

(Du vil trenge en prosessorvifte til Athlon, da dette ikke følger med som standard)

Alle prisene er inkludert mva. og hentet fra www.komplett.no.

Som du ser er denne siste løsningen den billigste. Og jo høyere klokkefrekvens du ønsker, , jo mer lønner det seg å kjøpe fra AMD. Det eneste tilfellet hvor Intel vil bli billigst, er om du fra før har en ny Pentium III med socket FCPGA-hovedkort og vil opp på en høyere prosessorytelse.

Hvis du vil helt opp i toppytelse, kan du ende opp med en lavere pris for en Athlon med hovedkort i forhold til å bare kjøpe en Pentium III-prosessor.

Skal du opp i 1 GHz, så blir forskjellen hele 2.655 kr.

Konklusjonen er at AMD nesten alltid er det beste kjøpet, siden den uten unntak gir bedre ytelse pengene.