Trådløst nett er snart like viktig og selvfølgelig som varmt vann og toalettpapir. Det er viktig at hastigheten er tilstrekkelig, med god margin, slik at man slipper bufring og hakking når man ser på film, og kjedelig eller irriterende venting når man skal motta andre data.
Samtidig er det viktig at hastigheten er jevn. Helt jevn kan den ikke være, slik er verken teknologien bak trådløsnett eller bak Internett som sådan, men den må være noenlunde jevn.
For at dette skal stemme må du både ha en trådløs ruter som kan levere en datastrøm med disse kvalitetene, og klienter (mottakere) som er i stand til å håndtere den samme strømmen.
De beste ruterne
De nyeste og beste ruterne som tilbyr både de gamle 802.11g og n-standardene pluss den nye AC-standarden har vært tilgjengelige en stund. Nå har også prisene falt, slik at det ikke er mange hundrelappene som skiller mellom toppmodellene fra forrige generasjon og de nye AC-ruterne.
På klientsiden er det fremdeles ikke så tett befolket, og tilbudet av nettverkskort og eksterne enheter er begrenset.
Men det finnes løsninger, både eksterne på USB og interne på såkalt miniPCIe.
Det er imidlertid ikke alle bærbare PC-er som kan oppgraderes med nye miniPCIe-enheter. Dette er fordi produsentene har sperret for dett, først og fremst for å slippe unna support fra brukerne.
Spesielt gjelder dette PC-er beregnet på bedriftsmarkedet, men også "folkemodeller" fra de samme - som regel amerikanske - leverandørene har slike oppgraderingssperrer.
Andre produsenter er derimot åpne på dette området, og lar brukerne bestemme hva de skal sette inn i maskinen de har kjøpt. Samtidig tar de også en risiko, men den muligheten er også opp til brukeren.
Intern vs USB
Vi har fått låne en testPC fra Acer, som ikke har slike sperrer. Derfor kunne vi installere Intels 7260-kort med støtte for 802.11AC uten problemer.
Alt vi trengte var en liten stjernetrekker for å skru av dekselet på undersiden. Der var det fri tilgang både til lagringsmedier, minne og tilleggskort.
Et miniPCI-e kort settes i kontakten og festes med en eller to skruer, så er det bare å sette på antennekontaktene. De er små og du ser ikke hva du holder på med når du bruker fingrene som dekker over både kabelkontakter og kortkontakter, men det går greit å føle seg fram.

Intels 7260-kort har to kanaler som kobles til hver sin antenne. Noen nettverksløsninger bruker 3 antenner som dekker alle tre datastrømmene de mest avanserte ruterne leverer. Dette må til for å få optimal ytelse.
D-Link sin USB-enhet støtter også to kanaler med sine interne antenner, så sammenligningen mellom disse to løsningene er relevant.
Hvilken var best?
Vi har testet D-Link DW-182 tidligere, men vi testet den på ny under samme tid på døgnet og under samme forhold på sammen maskin som Intel-kortet var montert i.
Trådløs dekning varierer som kjent mye med nettaktiviteten i området, som igjen varierer sterkt i løpet av døgnet.
Interessant nok viste det seg at USB-enheten ga best dekning og hastighet selv når den var plassert på baksiden, sammenlignet med det interne kortet.
Her er målingene gjort med måleverktøyet fra TamoSoft:


Men under forrige test plasserte vi USB-enheten på en ekstern holder som vi kunne plassere fritt. Det ga langt bedre dekning.
Her er grafen fra vårt eget testprogram:

Konklusjon
En USB-løsning gir minst like bra og i mange tilfeller bedre enn internt trådløst nettverkskort i bærbar.
Men det interne kortet er vesentlig billigere og mer praktisk - hvis det er mulig å montere det i maskinen.
Her finner du test av D-Link DW-182
Testresultat
Intel Wireless AC 7260
Oppgraderer eldre maskiner til den nyeste trådløse standarden.
Ikke alle maskinprodusenter har lagt til rette for montering av tilleggskort i bærbare.
Testresultat
D-Link DW-182
Kraftig forbedret ytelse ved tilkobling til 802.11AC trådløst nettverk.
Den er ganske stor, og alltid litt i veien, uansett om den kobles direkte eller via holderen.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.