Hvilken MP3 Encoder låter best?

Når du skal lage MP3-filer finnes det mengder av forskjellige programvare å velge mellom. Diskusjonen om lydkvaliteten er et hett tema, og det er mange synspunkter på hvilken metode som gir best resultat. Derfor har vi begynt med lyttetester, og her er den første i serien.

Lyd er vanskelig. Noen bryr seg lite om lydkvalitet, bare de hører et eller annet som ligner på musikk og ikke er direkte plagsomt. HiFi-entusiastene går gjennom et større rituale hver gang det skal spilles musikk, og gleder seg over detaljer som det for andre kan være vanskelig å begripe kan eksistere.

Det er som med alkohol - jordsmonn og værforhold som skapte de forskjellige årgangsviner er et tema for noen, mens andre er mer opptatt av hvor fort man blir dritings.

De virkelige puristene kan ikke fordra lyd fra høyttalere i det hele tatt, fordi lyden alltid mangler en dimensjon. Setter du deg bak høyttalerne når det spilles av et opptak av en pianokonsert låter det helt annerledes enn hvis du stiller deg bak pianoet på konsertpodiet. Dette gjelder også når du beveger deg mindre dramatisk i rommet, bare ved å vri på hodet, lydopplevelsen er rett og slett aldri helt den samme som i virkeligheten.

Noe helt annet er at svært mye av musikken som spilles i dag, aldri har eksistert i "virkeligheten" eller vært "spilt" i tradisjonelt forstand. Det er snakk om musikkproduksjon med utstrakt bruk av teknikk både når det gjelder å skape lyden og kontrollere de musikalske forløpene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En moderne musikkproduksjon har som regel like lite slektskap med en konsert som en film har med en teaterforestilling. Det skapes en illusjon om et emosjonelt/dramatisk forløp i tid, men det har egentlig aldri skjedd.

Hvordan vi testet

Vår lyttetest var litt mer jordnær. Vi testet om et utvalg på 7 over gjennomsnittlig musikkinteresserte kolleger ville finne noen klare favoritter blant fem forskjellige Encodere for å komprimere musikk, til MP3-format eller Microsofts WMA-format.

Vi testet følgende alternativer:

Audiograbber med BladeEnc 0.91
Audiograbber med LAME 3.63
Audiograbber med WMA 4
Audiocatalyst 2.0 med XING MP3 Encoder
CoolEdit 2000 med Fraunhofer L3 professional Encoder

Encoderne WMA, BladeEnc og Lame er freeware, mens Xing og Fraunhofer er lisensiert - de koster penger.

Alle lydfilene ble testet ved 128Kb/s, 44KHz Stereo og innstillingene i Encoderne var på "Normal kvalitet"

Vi plukket ut omtrent 30 sekunder fra 10 musikkeksempler i svært forskjellige sjangre. Disse ble komprimert med de forskjellige Encoderne og så decodet til wav-filer i 16-bit 44,1 kHz.

Hvilken MP3 Encoder låter best?

Vi satte sammen en sekvens for hvert musikkeksempel hvor originalmaterialet ble presentert først, så de forskjellige komprimerte/dekomprimerte variantene i tilfeldig rekkefølge. Rekkefølgen på encoderne var forskjellig for hvert musikkeksempel.

Det hele ble så brent til musikk-CD i form av 10 lydspor og spilt av fra en kurant CD-spiller og et par aktive profesjonelle DS-90A studiomonitorer fra Roland.

Testpanelet vurderte så de forskjellige komprimerte variantene og plasserte disse i en skala på 5 trinn, etter hvem som var mest lik originalen.

Resultatet

Vi fikk et interessant resultat, hvor Microsoft og Xing kom ut som vinnere. Opptellingen viste at Xing ble vurdert som best i hele 14 tilfeller, mens Microsoft WME ble best i 12 tilfeller. Begge hadde bare et tilfelle hver hvor de ble vurdert som dårligst.

Fraunhofer kom på en tredje plass, med 9 best og 7 sisteplasser. BladeEnc kom ut med 8 første og 7 siste, mens Lame ble sist med tre topplasseringer og 5 siste.

Det var bred enighet om at forskjellene var svært små, og meget vanskelig å sette fingeren på. De færreste mente å kunne plukke ut originalen fra en komprimert versjon, hvis det ikke var gjort oppmerksom på at den var først.

Det var også enighet om at det er langt større forskjell på høyttalere/musikkanlegg enn det er på Encodere.

Så konklusjonen er at kompresjonsteknikken er gjennomgående svært bra, og at 128Kb/s er tilstrekkelig for å gi en meget god lytteopplevelse, selv ved konsentrert lytting.

Neste test

Denne vil dreie seg om forskjellige bitrater, hvor originalen ikke vil være kjent på forhånd. Det blir svært spennende!