Hvilken lynrask ruter skal du velge?

Trenger du en ny trådløs ruter? Vi viser hva du bør velge, og hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva man egentlig trenger, hva man har lyst på og hva man faktisk kan dra nytte av. Ja, det er greit å vite hva som er hva når du skal kjøpe trådløs ruter.

Problemet med valg av ruter gjelder ikke bare selve ruteren, men vel så mye om hvilke apparater den skal kommunisere med. Dessuten er det ikke dumt å ha et tidsperspektiv, siden de fleste av oss vil anskaffe nye trådløse enheter i en ikke for fjern framtid.

Lett å se - vanskelig å se

Alt moderne trådløst datautstyr sender i ett eller to frekvensbånd, 2,4GHz og 5 GHz. I tillegg kan de jobbe med en, to eller tre datastrømmer samtidig. Dette gjelder for både 802.11n rutere og 802.11ac rutere.

Mange rutere har utvendige antenner, da er det lett å se hvor mange datastrømmer den opererer med, ganske enkelt fordi hver datastrøm har sin egen antenne. Det finnes også rutere som ikke har synlige antenner, da er det bare en ting å gjøre, å lese spesifikasjonene.

For å få full ytelse må ruteren ha tre antenner.

Men det gjelder selvsagt ikke bare ruteren. Også klienten, som kan være din bærbare, din mobil, nettbrett, mediespiller eller stasjonære PC, må også ha tre antenner for å utnytte ruterens kapasitet.

De fleste mobiler og nettbrett har én antenne, men noen har to, som kan gi dobbelt så rask dataoverføring.

Bærbare PC-er har oftest to, bare de mest velutstyrte har tre antenner.

Les også: Hvilken trådløsoppdatering for bærbare er best? og: Mer trådløst-futt i den bærbare

Og her er det langt vanskeligere å finne ut hvor mange antenner som faktisk finnes. Da må det litt detektivarbeide til, med identifisering av nettverkskort og/eller finlesing av spesifikasjoner.

image: Hvilken lynrask ruter skal du velge?


2,4 eller 5 GHz?

Når det gjelder radiosignaler er prinsippet at høyere frekvens gir høyere hastighet, men dårligere rekkevidde for samme effekt.

Derfor gir 5 GHz høyere overføringshastighet, men denne gjelder ikke over like stort område som 2,4 GHz. Derfor er kombinasjonen praktisk, og alle nye rutere jobber på begge frekvensbåndene.

Bør du velge 802.11ac?

Det er nå så lenge siden 802.11ac ble lansert at praktisk talt alle produsentene har flere produkter tilgjengelig i alle prisklasser. I skrivende stund finner vi moderne rutere fra 359 kroner og oppover.

Eldre rutere som støtter den forrige standarden 802.11n får du fra under hundrelappen. Er det virkelig trangt økonomisk er jo det hyggelig, men er du ikke helt på bånn kan det være greit å spandere på seg noe mer framtidsrettet.

Vi hadde egentlig forventet at det skulle dukke opp enda flere klienter som støttet 802.11ac i 2013. Men i løpet av neste år vil sannsynligvis dette endre seg, siden komponentprisene på eldre komponenter på vei ut og nye på vei inn kommer til å krysse hverandre, hvis det ikke allerede har skjedd.

Hvilken ac-ruter bør du velge?

Vi har testet en del ac-rutere på din side, med flere forskjellige klienter. Det som er helt tydelig er at potensialet er til stede, men at variasjonene er store mellom forskjellige kombinasjoner av utstyr.

De raskeste ruterne er også de dyreste, men resultatet varierer veldig med hvilken løsning som sitter i PC-en.

Har du en moderne PC eller Mac med 802.11n og tre interne antenner vil du også få svært gode resultater med en ac-ruter med tre antenner/strømmer, både på 5 og 2,4 GHz, selv om du ikke får utnyttet ruteren optimalt.

Har du en bærbar PC med nettverkskort som støtter 802.11ac så har den sannsynligvis bare støtte for to strømmer. Interne løsninger for tre strømmer finnes, men i skrivende stund bare på komponentnivå, ingen produkter er tilgjengelige.

Det finnes én løsning for stasjonære PC-er, og her ser vi at ytelsen ligger svært høyt sammenlignet med 802.11n baserte rutere.

Hva anbefaler vi?

Skal du ha en ruter som tilbyr alle muligheter er det Asus RT-AC68U som går av med seieren.

En ruter som i praksis er like rask er Asus RT-AC66U som har en USB-port mindre og ikke Turbo på 2,4 GHz (som heller ingen klienter støtter). Den er flere hundre kroner rimeligere.

image: Hvilken lynrask ruter skal du velge?


Bruker du mobil, nettbrett og bærbar og oppdaterer maskinparken jevnlig går du for toppmodellene.

Har du derimot en mobil som støtter 802.11ac og ellers bruker kablet nett er en av de rimelige en-antennes ruterne med ac-støtte en helt utmerket løsning.

image: Hvilken lynrask ruter skal du velge?


Er du midt i mellom disse ytterpunktene er en rimelig to-antenners 802.11ac ruter det som du får mest nytte av.

En oversikt over alle 802.11ac komponenter og produkter finner du her.