Hvilken Linux for meg?

Hva tenker man når man mener linuxkunnskap? Og hvilken distro bør man sette seg inn i hvis man vil lære seg Linux?


Hey Doc...

Med tanke på jobb kreves det ofte at man har linuxkunnskap. Dette får man lite av på skolebenken. Hva tenker man når man mener linuxkunnskap egentlig? kan du forklare litt rundt dette?

Ellers lurer jeg på hvilken distro man bør sette seg inn i hvis man vil lære seg linux?
Det er jo så mange av dem...men jeg ser dere ofte nevner ubuntu.
Men hva synes du? Hvilken distro lærer jeg mest av?

/Sabina

Datadoktoren svarer

Hei Sabina!

Hva som menes med linuxkunnskap kan nok være så mangt, avhengig av jobben det er snakk om. Det kan være alt fra grunnleggende bruk til installering av programmer eller operativsystemet selv - helt til feilsøking. Som du nevner er det også mange forskjellige distroer (linux-distribusjoner) å forholde seg til. Så hvis du leser "linuxkunnskap" i en stillingsannonse så er nok trikset å få den potensielle arbeidsgiveren til å spesifisere dette.

Ubuntu er mye omtalt som enkel å komme i gang med ja, men om det er den du lærer mest av er jeg ikke sikker på. Da en entusiast for en del år siden skulle hjelpe meg å installere Linux lurte han på om jeg faktisk ville lære Linux eller bare ha det installert. Jeg husker ikke hva jeg svarte, men endte i hvert fall opp med Slackware på PCen. Men det er altså noen år siden, og etter det kan jeg vel ikke skryte på meg all verdens fartstid med Linux.

En av mine favorittegneserier - M - har en del datarelatert humor, og i en stripe svarer tegnerens linuxfanatiske bror slik på hvilken distro som bør velges: "Gentoo for deg og Ubuntu for bestemorra di". Hvorvidt det med bestemødre stemmer vites ikke, men Gentoo er vel ikke akkurat kjent for å være det enkleste... (det er jo likevel en søt pingvin).

Hvilken Linux for meg?


Men selv om kanskje jeg ikke kan gi deg verdens beste tips så kan du sjekke ut noen greie startsider for Linux, som Linuxguiden eller bare gå til www.linux.no, som har lenker til lignende sider. I tillegg vet jeg at vi har en del lesere som har mye kunnskap å øse av her. Så til dere som virkelig har peiling:
hvilken distro skal Sabina velge?

Diskusjonstråden er åpen!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar