Hvilken ekstern harddisk?


Hei!

Jeg har tenkt til å kjøpe meg en ekstern harddisk. Den skal være på 250 GB har jeg tenkt meg. Hvilket merke burde jeg kjøpe (f.eks. Maxtor, LaCiE, Western Digital osv), hvordan overføringskilde burde jeg ha (USB2 eller FireWire) og hvilke kvalikasjoner burde jeg se etter? Burde hastigheten være på 7.200 rpm, eller har ikke det så mye og si? Og til slutt hva er egentlig cache?

Mvh
Haakon

Ps. Vet at dette er sånne mailer slike folk som dere ikke svarer på, men det hadde vært kjempesnilt og jeg hadde satt stor pris på om du gjorde det!

Datadoktoren svarer

Hei Haakon,

Her var det jo litt å ta tak i, men jeg skal prøve å få dekket det meste.

Akkurat hvilken harddisk du skal kjøpe kan jeg dessverre ikke si så vedig mye om. Hadde jeg vært deg så hadde jeg sett meg ut noen kandidater som passet lommeboka og sjekket litt på nettet om folk har hatt positive eller negative erfaringer med disse. Et stalltips er likevel å finne en uten vifte, så du slipper ekstra støy.

Når det gjelder harddiskens hastighet og ”firewire mot USB” -problematikken kan jeg hjelpe deg litt mer. Her er det hovedsakelig to elementer som du må ta hensyn til:

Den ene er hva du skal bruke disken mot, for som du sikkert vet er ikke firewire noen selvfølge på alle PCer, mens Mac har begge deler (og i noen eldre modeller, kun firewire). Så dersom du hovedsakelig skal bruke disken mot vanlige PCer vil jeg på kun dette grunnlaget anbefale USB(2).

Det andre er hvilken overføringshastighet du egentlig trenger. Dersom du daglig skal transportere store mengder data frem og tilbake på disken vil du sikkert prioritere hastighet, og da er firewire litt raskere enn USB2. Og hvis du virkelig skal ha tempo så er det like greit å gå for firewire 800, en enda raskere standard. Men hvis du ikke er så nøye på farten eller hovedsakelig skal bruke disken til å lagre ting som filmer og musikk så holder det lenge med USB2.

Rotasjonshastigheten er ikke essensielt for en ekstern lagringsdisk, med mindre du som nevt prioriterer hastighet eller har mange små filer som skal leses på den. Uansett ser jeg ikke dette som noe problem. 7200 rpm er den absolutt vanligste hastigheten for 3,5 tommers disker i dag, og jeg tenker du i det hele tatt må lete godt for å finne en på 5400 rpm.

Til slutt ja: cache for harddisker. Enkelt forklart er dette en buffer som gjør at harddisken jobber mer effektivt. Bufferen kommer blant annet godt med fordi overføringshastigheten mellom harddisken og resten av datamaskinen sjelden er den samme, og den hjelper da med å holde hastigheten oppe.
En annen ting er at hvis harddisken skulle skrevet hver eneste lille fil akkurat når den ble bedt om det, ville den nemlig blitt nødt til å skrive til disken veldig ofte. Og spesielt det å flytte lese/skrivehodet til rett posisjon er noe som tar relativt lang tid. For å unngå dette samles ofte flere skriveoperasjoner opp i harddiskens cache i stedet, og så skrives den dette ut på disken når det passer (selv om datamaskinen har fått beskjed om at filen er skrevet). Dette systemet fungerer glimrende men har en ulempe også: hvis strømmen plutselig går kan du ende opp med ødelagte eller ufullstendige filer.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar