Hvilke utganger på en stue-PC?


Hva er den beste måte å kople en mediacenter PC til LCD TV (for eksempel en JVC LT37E70BU) både med hensyn til bilde og lyd? Jeg stilte dette spørsmålet i en Elkjøp butikk og fikk til svar at DVI var det beste både for bilde og lyd. DVI er vel bare bildeoverføring???

Hvilke utganger er nødvendig/anbefales på mediacenter PC–en?

Hvilke tilkoplinger anbefales mellom enhetene hvis også hjemmekino anlegg settes sammen med mediacenter PC og LCD TV ?

Svein-Erik

Datadoktoren svarer

Heisann,

Hva du har behov for av utganger på din PC med media center kommer veldig an på hvilke andre komponenter du har i ditt oppsett. Når det gjelder den nevnte JVC-TVen så har den i følge spesifikasjonene jeg fant på Internett både inngang for HDMI og VGA.

Vil du vite mer om koblinger kan du se her!

Nå har jeg ikke noe erfaring med akkurat denne TVen, men som regel vil innsignalene gjennom HDMI overskannes (forstørres noe), selv om du kan slå dette av manuelt på noen TVer.

Over VGA er det som regel ingen overskanning og enklere å få 1:1 pikselmapping (at en piksel i den faktiske oppløsningen tilsvarer en piksel på skjermen), noe som er det mest optimale. Det er riktignok ikke et digitalt signal som med DVI eller HDMI, men en slik 1:1 pikselmappet oppløsning på 1366 (evt.1360) x 768 vil uansett være å foretrekke over et til svarende signal med overskanning med HDMI eller DVI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av utganger på PCen er det selvfølgelig fint å ha flere forskjellige (kjekt å ha...), men i det minste DVI-ut, ettersom den både er kompatibel med HDMI og bare trenger en liten overgang for bruk med VGA-kabel.

På lydsiden er det en helt annen sak. Det stemmer at DVI kun er for bilde og ikke lyd, det er HDMI som har støtte for både lyd og bilde over samme kabel. Men dette er langt fra enkelt på en PC, for selv om grafikkortet faktisk har HDMI ut betyr det at lydkortet på en måte også må være koblet til grafikkortet. Jeg vet ikke om noe grafikkort som har en slik løsning enn så lenge.

Som regel må du derfor koble til lyden med en separat kabel. Har du et oppegående hjemmekinoanlegg med digital lydinngang er det beste her å ha en tilsvarende utgang på PCen. Hvis ikke må du belage deg på å bruke minijack-utgangene på ditt lydkort.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar