Hvilke trusler finnes?

Å bli angrepet via Internett handler ikke lenger bare om virus. De siste årene har det dukket opp en lang rekke nye trusler fra nettet som kan være vel så skadelig – og ikke minst irriterende - som et virusangrep. Vi forteller deg her hva de vanligste truslene består av:

Virus: Datavirus eller virus er et type programkode som har en evne til å reprodusere seg selv. Virus kan ikke spre seg uten at den bringes med en vert. Den sprer seg ved å kopiere programkoden inn i eksekverbare filer, "boot" sektorer på disketter og harddisker og i dokumentmakroer.

Ormer: En variant av virus er ormer, som ikke trenger noen vert for spredning. Den har de mekanismer selv som trengs for spredning, men opptrer forøvrig på samme måte som virus.

I tillegg til reproduksjon, kan både virus og ormer ha andre funksjoner. De kan være harmløse, og ikke ha annen funksjon enn spredning, til svært destruktive ved å slette alle data på harddisk og alle lagringsmedia som senere settes inn i maskinen. De kan være tidsbomber som går av på en gitt tid, eller logiske bomber som går av under en gitt forutsetning eller handling. Ofte er ormer benyttet for å avlytte brukeres passord og for å skaffe kontroll, og ta over maskinen. Ofte spres de gjennom e-post, og sender seg selv videre til alle på adresselista i e-postprogrammet.

Trojanere: Dette er uønsket programvare som utgir seg for noe annet, et produkt som folk gjerne vil ha. Jo mer populært, jo større vil sannsynligheten være for at programvaren blir lastet ned. Trojanske hester kan også ha funksjoner som gir brukeren inntrykk av at programvaren som er lastet er reell, og den skjulte programvaren kan operere fritt. Ofte inneholder Trojanske hester spionprogramvare, men kan også inneholde virus som starter å spre seg etter nedlasting

Spionprogrammer: Ordet spionprogram besnyttes som en slags metafor for å illustrere hvordan programmer kan spionere på brukerne sine. Spionprogramvare benytter seg av en Internett-tilkobling til å installere flere likesinnede program og rapportere brukerens PC-vaner til skaperen av spionprogrammene.

Tilbake til antivirus-testen