Hver fjerde PC-kjøper vil ha 3D

Ny undersøkelse viser stor interesse.

Interessen for PC-er med 3D-skjerm er økende. 25% av de spurte i en undersøkelse sier at de kan tenke seg en modell med slik støtte neste gang de skal handle PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Interessen for PC-er med 3D-skjerm er økende. 25% av de spurte i en undersøkelse sier at de kan tenke seg en modell med slik støtte neste gang de skal handle PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2010 vil bli husket som året da 3D slo gjennom på norske kinoer. Filmer som Avatar og Toy Story 3 viste litt av potensialet som ligger i konseptet, og folk strømmet til kinosalene.

Samme år kom også 3D til fjernsynsapparater, og ble et nytt salgsargument i kjølvannet av introduksjonen av syltynne LED-baklyste modeller. Samtidig kom Blu-ray-spillere med mulighet for å spille av filmer i 3D.

Les også:
DinSides 3D-TV guide
Panasonic VT20: Den beste 3D-TVen hittil.

Krever briller

Felles for både kino og TV i 3D er at de krever briller, og hvis du trodde du kunne dra fram de rød-blå-brillene som fulgte med Donald Duck en gang på åttitallet, tar du feil.

Det vanligste i dag er aktive 3D-briller, som er en langt mer sofistikert teknikk for å skape et tredimensjonalt bilde. Ulempen er at teknikkene ikke er kompatible med hverandre. Det betyr for eksempel at brillene du kjøpte til Samsung-TV-en din, blir verdiløse dersom du senere bytter den ut med en modell fra Panasonic.

Heldigvis finnes det unntak: Monster selger f.eks aktive 3D-briller som skal virke på alle produsenter. Vi har prøvd dem, og du kan lese om erfaringene her.

Fremtiden blir imidlertid brilleløs, tror mange. Under årets CES-messe i Las Vegas demonstrerte for eksempel Toshiba at det er mulig å oppnå brilleløs 3D-effekter allerede nå. Noen kommersialisering av løsningene kan vi imidlertid ikke forvente oss verken i år eller neste år.

Det er også viktig å vite at passive 3D-briller ikke gir like god 3D-effekt som de aktive 3D-brillene. Per dags dato er det nemlig kun aktive 3D-briller som klarer å gi deg 3D i full HD, altså 1080p.

Toshiba demonstrerte en 3D-bærbar som ikke krevde briller. Teknikken virket imidlertid noe uferdig, og krevde blant annet at du satt i et mørkt rom. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Toshiba demonstrerte en 3D-bærbar som ikke krevde briller. Teknikken virket imidlertid noe uferdig, og krevde blant annet at du satt i et mørkt rom. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


2011: 3D-PC-ene kommer

PC-produsentene har også fått øynene opp for 3D, og ifølge en undersøkelse foretatt av Norstatt på oppdrag av HP, som DinSide har fått eksklusiv tilgang til, sier så mange som 25% at de kan tenke seg å kjøpe en bærbar med mulighet for 3D-visning neste gang de skal handle ny PC.

- Dette er første gang vi får tallfestet interessen for 3D på laptoper i Norge. Tallene bekrefter at interessen er stor. Vi har stor tro på at 3D-maskiner vil bre om seg i 2011, sier Country Marketing Manager i HP Norge Thomas Råge.

Selskapet lanserte i høst sin første 3D-bærbare, Envy 17. Denne, og alle andre 3D-modeller, fungerer som hvilken som helst vanlig bærbar når det er vanlige 2D-bilder som vises.

- Spesielt gamere

Også andre PC-produsenter opplever interesse for 3D blant kundene sine. Multicom, som for øyeblikket er Norges eneste leverandør av egenproduserte bærbare PC-er, merker interesse spesielt fra én kjøpegruppe.

- Det er spesielt gamere som etterspør modeller med 3D-skjerm, sier han til DinSide.

Tron Atle Løvig fra Multicom, selskapet som for tiden er alene om å ha eget bærbart PC-merke i Norge. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Tron Atle Løvig fra Multicom, selskapet som for tiden er alene om å ha eget bærbart PC-merke i Norge. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Fascinerende effekter

Under årets CES-messe i Las Vegas viste en rekke PC-produsenter fram nye modeller med 3D-skjerm. Vi besøkte blant andre OEM-produsenten Clevo, som leverer grunnmodeller til Multicom.

Der fikk vi demonstrert hvordan et 3D-bilde ikke bare gir inntrykk av å se innover, men også at elementer "stakk ut" av skjermen. Det gir bokstavelig talt nye dimensjoner til spill og film. Med surroundlyd i tillegg får man lett følelsen av å være midt oppi handlingen.

Les også: Produktene du normalt ikke får lese om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer