Hvem vinner diskettkampen?

Enda en konkurrent til diskettstasjonen er på banen: Caleb satser på 144 MB kapasitet og kompatibilitet med 3,5-tommers disketter, men konkurransen er hard.

Den gode gamle 3,5-tommers disketten tar 1,44 MB, den er treg, følsom og ikke til å stole på. Iomega Zip tar 100 MB og er ganske utbredt – den er til og med standard på mange Mac-maskiner, men er ikke kompatibel med diskettene.

SuperDisk LS-120 hever lista til 120 MB og har blitt populær hos mange PC-leverandører. Sony lanserer i november HiFD, som lagrer hele 200 MB. Begge disse løsningene er helt kompatible med de gamle diskettene, både for lesing og skriving.

Enda en nykommer

Nå dukker enda en konkurrent opp: Caleb UHD144 har en kapasitet på 144 MB, og er konkurransedyktig med de andre alternativene både på hastighet og søketid. Datatettheten er 100 ganger større og hastigheten er 30 ganger høyere enn disketten.

Prisen på lagringsmedia vil ligge rundt 30 kr, men prisen for selve stasjonen er ikke annonsert. Den forventes å bli rimelig, siden den er bygget rundt en kompakt, integrert løsning med et minimum av komponenter.

Hvordan lagrer vi data vi i framtiden?

Det store spørsmålet er om det i det hele tatt vil bli behov for denne type lagring i framtiden. En frittstående datamaskin blir etter hvert unntaket snarere enn regelen. Relativt små datamengder, som vi snakker om i denne sammenhengen, vil derfor bli overført via et nettverk i stedet for på et lagringsmedium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange aktører mener nå at diskettstasjoner og lignende er unntaket i stedet for regelen. Det gjelder blant annet Apple, som bevisst droppet diskettstasjonen på sitt siste produkt iMac. Det skulle ikke forbause oss om andre snart følger etter.