Det er ikke bare prisene på Windows-nettbrettene som er for høye, mener vår dataredaktør. Foto: DinSide.no
Det er ikke bare prisene på Windows-nettbrettene som er for høye, mener vår dataredaktør. Foto: DinSide.no Vis mer

Hvem vil ha Windows-nettbrett?

Etterspørselen etter Windows-nettbrett er foreløpig laber. Ikke så rart, mener DinSides dataredaktør.

Publisert
Sist oppdatert

Det har gått tre uker siden Windows 8 ble tilgjengelig i butikkhyllene, og nøyaktig like lenge har det vært mulig å kjøpe nettbrett med Windows 8 og Windows RT.

Hvis du ikke har hørt om Windows RT, så er du neppe alene.

RT ser ut og oppfører seg som Windows 8, men kan ikke kjøre klassiske Windows-programmer, kun nye Windows 8-apper. Vel, med unntak av Microsoft Office 2013, som du får på kjøpet når du anskaffer et nettbrett med Windows RT, samt Kalkulator, Paint og et knippe andre standard Windows-programmer. RT kjører på enheter med ARM-prosessor, og kan derfor ikke installeres på datamaskiner med prosessor fra AMD eller Intel. Da er det fullversjonen av Windows 8 som gjelder. Ja, for det er bare å innse: Windows RT er en slags Windows 8 "light".

Utvalget av brett med Windows 8 og RT er ikke stort, og prisene er høye. Et kjapt søk i Prisjakt viser at det billigste brettet med Windows RT koster rundt 5.500 kroner.

Og dette er brett som skal konkurrere mot Apples iPad, som dominerer markedet totalt, og der inngangsmodellen koster godt under halvparten så mye.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


For bare 2.590 kroner får du en iPad og samtidig tilgang til Apples univers med et formidabelt utvalg kvalitets-apper og spill, for ikke å glemme det gedigne markedet for tilbehør.

For Windows RT og 8 er situasjonen en annen. App-utvalget vokser riktig nok raskt, men etter å ha brukt mange timer på testing den siste tiden, må jeg innrømme at kvaliteten er i beste fall variabel - og mange av de mest populære appene fra iPad-universet glimrer med sitt fravær. Apple har rett og slett et gigantisk forsprang på konkurrentene på dette området, og på Microsoft især.

Microsoft skryter av å ha jobbet med over 400.000 app-utviklere før lanseringen av Windows 8/RT, men hadde det ikke vært et poeng å sørge for å få på plass de mest populære appene til lanseringen? Hvor er for eksempel apper for Spotify, Wimp, Dropbox, Facebook, Twitter og Ruzzle?

Folk går foreløpig ikke mann av huse for å kjøpe Windows RT/8-nettbrett. Etterspørselen er laber, skriver IDG, og hinter om at hele satsingen kan vise seg å bli en gigantisk flopp for Microsoft. Også internt i Microsoft skal man være bekymret over den lave Windows 8-interessen og de lave salgstallene, skriver Digi.no.

Jeg har selv vært i kontakt med flere av de største nettbutikkene i Norge, og gjennomgangstonen hos de fleste er at det selges litt, men ikke mye. Enkelte er riktig nok optimister, og tror at etterspørselen vil komme, bare utvalget av produkter blir godt nok.

Jeg tror det er mer enn godt utvalg av brett som skal til. For det første nytter det ikke med dagens priser.

I mitt hode er det i hvert fall svært vanskelig å se de åpenbare argumentene for å bruke 5.500 kroner på et Windows-nettbrett som ikke kan kjøre Windows-programmene dine, når du blant annet kan få mye kraftigere PC-er med fullverdig Windows 8 og berøringsskjerm til langt lavere priser.

Brett med RT, som i praksis altså er en amputert Windows, må ned mot 2.000 kroner for å være interessante for det store publikum, men selv det vil neppe være nok. Appene som folk vil ha må komme samtidig, og aller helst før de kommer på Android og iOS-brett. I tillegg må Microsoft-apparatet evne å fortelle markedet gang på gang på gang at å velge et Windows-nettbrett gir kundene noe mer enn hvis de velger en iPad. Det kan vise seg å bli en særdeles tung oppgave.

Men det finnes heldigvis lyspunkter. Da Microsoft viste fram sitt Surface, Windows RT-nettbrettet med tastaturet innebygd i det tynne dekselet, evnet de å skape begeistring og forventning blant journalister og i markedet generelt. Surface var, og er, en frisk forlengelse av dagens nettbrett.

Derfor var det med stor forventning og nysgjerrighet jeg dro til Windows 8-lanseringen i Stockholm 26. oktober, der flere PC-produsenter stilte ut sine Windows 8-produkter. Endelig skulle jeg få se og ta på Surface, og skrive om mitt førsteinntrykk. Slik gikk det imidlertid ikke, Microsoft hadde ikke klart å oppdrive ett eneste eksemplar. Jeg snakket med flere journalister fra hele Norden der, alle var like forbauset, for ikke å si skuffet.

Og ennå kan ingen fortelle oss når Surface blir tilgjengelig i Norge. Forstå det den som kan.

På nyåret kommer det imidlertid en ny Surface - med Intel-prosessor og fullblods Windows 8. Dette konseptet har jeg tro på; et nettbrett med tynt tastatur og pekeplate - som kan kjøre alle de gamle Windows-programmene dine, uten at enheten blir stor, tung og klumpete av den grunn.

Først da snakker vi om noe mer enn en iPad, om et produkt som kombinerer PC-ens uendelige muligheter med nettbrettets åpenbare fordeler, ikke minst når det kommer til vekt og betjening.

Om det er nok til å overbevise publikum gjenstår imidlertid å se. For det eneste vi vet med sikkerhet er at det finnes et stort marked for iPads.

Det øvrige nettbrettmarkedet, kanskje med unntak av enkelte brett fra Samsung, har så langt vist seg å være marginalt.

Hva mener du om temaet? Bruk debatten under!

Samleside: Windows 8

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer