Hvem er hvem i 3D-grafikk?

3D-kort-verdenen er lett å forvirre seg i. Det finnes mange forskjellige standarder og brikkeprodusenter. Vi gir deg en innføring i hvem som er hvem blant produsentene og hvilke standarder som gjelder.

De fleste som følger noenlunde med innenfor dataunderholdning har sannsynligvis fått med seg begreper som Voodoo, 3Dfx eller S3. Men det er ikke vanskelig å miste oversikten over disse.

Hvem er hvem i 3D-grafikk?

Det er viktig å merke deg forskjellen mellom produsenter av kort og produsenter av 3D-prosessorer. Den avgjørende faktoren er nemlig hvem som produserte brikken som styrer 3D-funksjonene. Det er denne som avgjør hvilke spill et kort støtter, hvilken ytelse det er på kortet, osv.

Voodoo fremdeles sjef

Den absolutt ledende aktøren i 3D-utviklingen er 3Dfx. Dette firmaet lager brikkesett som Voodoo 2, Voodoo Banshee, Voodoo Graphics og Voodoo Rush.

I dag er det Voodoo 2 som er blant lederne i markedet. Dette tilleggs 3D-kortet har lenge vært det raskeste på ytelse samt best på spillstøtte. Nesten alle spillene blir testet mot Voodoo 2 først. Voodoo 2-prosessoren er å finne på en rekke kort, blant annet Diamond Monster 3D II, Orchid Righteous 3D II og Creative Graphics Blaster Voodoo 2.

Voodoo Banshee er en kombinert 2D/3D-brikke, som presterer god 3D-ytelse samt er veldig rask på vanlig Windows-bruk. Her, som i alle nyere 3Dfx-produkter er spill-kompatibiliteten veldig god. Banshee finnes på kort som Diamond Monster Fusion og Creative Graphics Blaster Banshee.

Voodoo Graphics og Rush er de originale 3D-prosessorene fra 3Dfx, som ikke lenger er i stand til å konkurrere med nyere og raskere løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurrenter

Den største konkurrenten til Voodoo-linjen er Nvidia og deres Riva-brikker. Riva 128 var et høykvalitets og populært produkt, og i dag er kort basert på Riva TNT noe av det beste på grafisk kvalitet og ytelse.

Riva TNT er i likhet med de fleste andre konkurrentene en kombinert 2D- og 3D-prosessor. Ytelsen på noen 3Dfx-optimiserte spill er delvis begrenset, men alt tatt i betraktning er TNT raskest på markedet når det gjelder ren 3D. TNT-prosessoren finnes på Diamond Viper 550, STB LS 4400, Creative Labs TNT og flere.

Matrox G200 er en 2D/3D-brikke som utgjør kjernen i de siste Matrox-kortene, Millennium G-200, Mystique G-200 og Marvel G-200. Dette er et godt og raskt produkt, med bra 2D- og 3D-akselerasjon, men kan ikke helt måle seg med Voodoo 2 eller TNT. Særlig i 32-bits fargemodus er prosessoren for treg. Et kort basert på G-200 passer egentlig best for rene 2D-applikasjoner, mens 3D-funksjonene overlates til et Voodoo 2-kort.

En lignende situasjon gjelder for Intels i740-brikke. En veldig god prosessor i seg selv, men den kan dessverre ikke konkurrere med Voodoo 2 når det gjelder ren 3D-ytelse. Men som Matrox G-200 er i740 et imponerende kombinasjons-produkt. Kortene basert på i740 er blant annet Intel Express 3D, Real3D StarFighter og Diamond Stealth II G460.

Det siste av de store navnene i 3D-verdenen er S3. Deres Savage 3D kombinerer god 2D- og 3D-ytelse, men sliter med ustabile drivere. Det er et billig produkt som ikke har mye støtte blant produsentene. Kort som er basert på denne prosessoren blir sannsynligvis forbigått av andre, raskere produkter, men de har likevel ytelse-potensiale.

Hvilken brikke er best?

I dag er det Voodoo 2 og Riva TNT som dominerer markedet. Men utviklingen på 3D-grafikk går raskt, og snart vil flere konkurrenter komme med bedre og raskere produkter. 3Dfx har allerede annonsert Voodoo 3, og det ventes at andre produsenter vil følge ikke langt etter. Vi venter i spenning.