Hva vil GPRS og UMTS bety for deg?

-Alle vil etterhvert gå over til UMTS, hevder Geir Løvnes. Nøyaktig hva dette vil innebære i hverdagen er det foreløpig ingen som vet, men en ting er sikkert: Det vil endre vår fremtidige mobilbruk drastisk.

Den største forskjellen vil naturlig nok være å kunne være online til en hver tid. Noen vil kanskje påstå at du allerede har denne muligheten med WAP i dag. Forskjellen er derimot stor i forhold til de nye systemene. For det første vil dataoverføring gå mye raskere. Dette bygger på innføring av den pakkesvitsjede teknologien, som åpner for nye muligheter, blant annet 7115>multimedia på mobilen

Ny, avansert form for WAP?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange vil påstå at WAP har vært en flopp. Mye av grunnen til det har nok vært at dataoverføringen går så sakte. Av samme grunn har man ikke kunne bygge opp spennende WAP-sider på nettet, da disse ville tatt for lang tid for brukeren å laste ned. Det er også veldig dyrt. Med dagens WAP begynner kronene å rulle i det du logger deg på nettet, og fortsetter å rulle helt til du logger deg av.
Med GPRS og UMTS vil det bli langt flere muligheter for utviklerne av innhold til terminalene og telefonene. Utfordringen blir å lage et innhold som er interessant for ”folk på farten”.

Må du kjøpe ny mobiltelefon?

Vi vil fortsatt bruke WAP, men på en ny måte. Det sies at vi vil bruke GPRS "oppå" WAP. For å finne ut mer om dette, har vi pratet med produktsjef Geir Løvnes i NetCom, som var en av de fire selskapene som nylig fikk lisens til å bygge eget UMTS nett i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løvnes forklarer det på følgende måte:

- Med GPRS (transporten) vil det bli billigere å bruke WAP (grensesnittet).

Vi lurer jo selvsagt også på om dette innebærer at tre millioner nordmenn må ut å kjøpe ny mobiltelefon.

- GPRS kan brukes i GSM- nettet, men en GSM-telefon kan ikke brukes i GPRS-nettet. Det er egentlig det samme nettet, men vi bygger ut GSM-nettet så det kan brukes til å sende pakkesvitsjede data. Det er ett nett, men med ulike tjenester for GSM-, og GPRS-telefoner, sier Løvnes til DinSide.

En GSM-telefon kan heller ikke benyttes i de nye UMTS-nettene som nå skal bygges ut.

- Grunnen til dette er at GSM sender på 900 eller 1800 MHz, mens UMTS vil bruke en høyere frekvens til overføring av data. UMTS-telefonene og terminalene vil også ha GSM, og slå over på GSM-nettet der det ikke er UMTS-dekning, opplyser Løvnes.

Dersom du i dag har behov fo en ny telefon, anbefaler Løvnes deg likevel ikke å vente på GPRS-telefonene:

- Det fins noen få GPRS-telefoner i dag, og flere vil nok komme til våren. Likevel tror vi ikke den store utbredelsen vil komme før i 2. halvår av 2001. De første telefonene som kommer på markedet vil muligens være ganske dyre, og kanskje ikke av beste kvalitet.

Alle vil gå over til UMTS

Det er Geir Løvnes som kommer med påstanden over.

- Det er ingen grenser for hva UMTS kan brukes til. I dag vet vi ikke hvilke tjenester folk vil synes er nyttige, men er hele tiden på jakt etter såkalte ”Killer-apps”, tjenester som slår skikkelig an.

Løvnes vil ikke si noe om hvilke tjenester NetCom vil tilby, mens Telenor Mobil har fortalt at de allerede har 100 tjenester klare. Nå skal det samtidig nevnes at dette ikke regnes som Killer Apps, og mest sannsynlig ikke er blant fremtidens mest etterspurte tjenester.

GSM var opprinnelig ment som et europeisk system. Derfor bruker blant annet Japan et annet system.

- Japan er med på innføringen av UMTS, noe som helt klart er en fordel for alle. Japanerne, med sin teknologi, vil presse de tradisjonelle europeiske leverandørene av mobiltelefoner, sier Løvnes.

Japanerne har allerede mange UMTS telefoner klare, og flere gjenstander som kan kombineres med UMTS-telefonene og terminalene.

- Terminaler med innebygde kameraer, der den man prater med kan se det samme som du ser, er noe vi har stor tro på. På samme måte kan du ta bilder og sende hjem postkort via telefonen, sier Løvnes.

Hva med SMS?

Om de tradisjonelle tekstmeldingene, sier han:
- Vi vil nok fortsatt sende SMS-meldinger, men med UMTS-terminalene, slik vi ser dem med kameraer, vil det bli mer og mer vanlig å sende bildebeskjeder, lyder og andre multimediafiler.

Vi har også pratet med Hans Dragnes, ansvarlig for UMTS-prosjektet hos NetCom, om hvilken innvirkning GPRS og UMTS vil få på folks mobilbruk.

- Der vi ferdes vil vi, dersom vi ønsker det, alltid være tilkoblet et nett. Med UMTS vil kunne få med oss det vi har på Internett i dag ut på en terminal som gå raskere enn hjemmenettet, sier Dragnes.

- NetCom vil være med å tilrettelegge for bruk av denne teknologien. Forbrukerne vil styre hvilke tjenester de vil bruke, og vil på den måten styre fremdriften og den videre utviklingen av systemet. Det jobbes kontinuerlig med nye komprimeringsteknikker som gjør at det etter hvert også vil være mindre mengder data som skal overføres. Da trenger man ikke nødvendigvis enorm båndbredde, men kan likevel oppnå utrolig mye, sier Dragnes.

Dragnes tror også de fleste vil få flere telefoner og terminaler i fremtiden.

Hva vil terminalene koste?

- En mobiltelefon er relativt billig. Noen vil kanskje ha både en telefon og en terminal. I Japan har de fleste kundene opp til tre telefoner hver, og bytter mobiltelefon som vi bytter klokke. De har gjerne en liten til å ha med på byen og en litt større med flere funksjoner i jobbsammenheng.

Dragnes tror heller ikke fremtidens telefoner vil bli særlig dyrere enn i dag, men at man vil ha ulike modeller fra for eksempel 500 til 3000 kroner, avhengig av funksjonalitet, design osv.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett