Hva trenger du for videoredigering på PC?

Hvis du både vil ha best bildekvalitet og den mest praktiske løsningen er det bare DV som gjelder. Men hvilke komponenter skal du bruke pengene dine på?

For å kunne jobbe med video som både skal kunne vises på TV, fra en projektor koblet til PC, eller distribueres på CD eller Web – da er det DV som gjelder. Årsaken er først og fremst at et DV-kamera digitaliserer bilde og lyd i selve kameraet, med en kvalitet som er på grensen til profesjonell.

Dataene lagres på en liten kassett, som kalles miniDV, dette er et digitalt format.

Ikke tap av kvalitet

For å få videoen over til PC for redigering er det altså snakk om ren dataoverføring, uten kvalitetstap, og du trenger ikke noen dyr løsning med spesialkort for digitalisering av video. Denne overføringen skjer ved hjelp av en eneste kabel, som kobles til et rimelig tilleggskort som sitter i PCen. Kortet har kontakter for FireWire, også kjent som IEEE 1394, og kobles til en liten plugg på kameraet som fabrikantene enten kaller DV inn/ut eller iLink.

På PC kan du velge mellom 1394-støtte i form av CardBus-kort til bærbare eller PCI-kort til stasjonære maskiner. Noen få PCer har også innebygget 1394, men det er dessverre ikke vanlig, av industripolitiske grunner.

Prisen på FireWire-kort ligger rundt 1500 kroner, og du får som regel med en enkel redigeringsprogramvare i pakken.

Men alle dagens Mac-modeller har FireWire som standard, ikke så merkelig siden det var Apple som opprinnelig sto bak. Siden er det blitt en felles standard, på linje med andre industristandarder, hvor ingen enkeltfirma bestemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inn og ut – ikke uten videre

De rimeligste DV-kameraene kan bare sende videodata ut, muligheten for tilbakeføring av de redigerte dataene er sperret, igjen av industripolitiske grunner. Dette gjelder bare kameraer som selges i Europa, men det finnes løsninger.

Du kjøper en liten enhet som plugges inn 1394-kontakten på kameraet. Så omprogrammeres flashminnet i kameraet og gjenoppretter opptaksmuligheten. Denne ”widget’en” koster rundt 1500 kroner og kan blant annet skaffes hos Andresen Data og PSData. Vær oppmerksom på at det er forskjellige Widgets, tilpasset de forskjellige fabrikater og kameraer.

Datakraft eller lagringsplass – ja takk!

Å jobbe med videoredigering på PC er blant det mest krevende, både når det gjelder prosessorkraft og diskplass.

Skal du kjøpe et system som du skal jobbe mye med, bør du seriøst vurdere en maskin med mulighet for to prosessorer og Windows 2000, hvis du satser på PC.

Kjøp gjerne et par 45 GB harddisker i samme slengen, og sørg for at du har plass til flere etter hvert. Gjerne i utbyttbare skuffer.

Alternativet er å bruke tiden din på å vente på PCen, og å overføre dataene tilbake til DV-kassetten for å frigjøre diskplass.

Programvare

Det finnes enkel programvare som følger med 1394-kortene, som gir mulighet for enkel redigering, teksting og effekter. Du kan også eksportere den ferdige videoen til forskjellige formater eller sende den tilbake til kameraet.

For mer kompliserte eller ambisiøse prosjekter, finnes det programvare som lar deg jobbe med mange flere parallelle videoklipp, flere lydspor og mer avanserte effekter for bearbeiding av både lyd og video.

Tester

DinSide er i gang med forberedelser av tester for de forskjellige komponentene du trenger til videoredigering. Den første produktgruppen vi vil se på er redigeringsprogrammer, siden vil vi ta for oss forskjellig type maskinvare.

Vi vil også sammenligne løsninger på Mac med løsninger i tilsvarende prisklasse på PC.