Hva slags grafikkort har jeg?


Jeg har kjøpt en HP stasjonær pc, og ønsker å koble til to skjermer. Mitt skjermkort støtter i følge maskinen ikke flerskjerm funksjon. Når jeg ringte en nettbutikk, sa de jeg måtte vite hvilken type skjermkort jeg hadde i maskinen, da det var ulike typer. Hvilke typer er det snakk om og hvordan finner jeg ut hvilken type kort jeg har?

Rune

Datadoktoren svarer

Heisann,

Vi teller vanligvis tre typer grafikkort, basert på hva slags kontakt de kobles til hovedkortet med. Det er PCI, AGP og PCI Express. Du kan lese mer om disse i vår guide til grafikkort.

Men vi har også såkalte integrerte grafikkløsninger, som ikke er egne kort men sitter fast på datamaskinens hovedkort. Det første som slår meg er at du må ha et slikt. Jeg kan nemlig ikke komme på ett eneste anstendig grafikkort som har blitt solgt de siste årene uten å ha støtte for to skjermer.

Det første du bør sjekke er bak på maskinen din og forsikre deg om at du kun har en utgang for skjerm. Noen grafikkort har nemlig både DVI (hvit) og VGA (blå) ut. Finner du bare en utgang har du enten et veldig dårlig grafikkort eller en integrert grafikkløsning.

For å finne ut akkurat hva som er i maskinen din har jeg et par forslag. Den første er å gå i dokumentasjonen på PCen din, der det bør stå spesifisert hva du har. Siden din HP også sikkert har en modellbetegnelse er dette informasjon som normalt sett også finnes på Internett, eller du kan få det fra HP ved å ta kontakt direkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativ to er å sjekke dette i Windows. Du kan ta laste ned SIW, eller ganske enkelt høyreklikke på skrivebordet og velge Egenskaper. Under Innstillinger (-> Avansert -> Kort) vil du få informasjon om hva slags grafikkløsning maskinen har.

Men har du som jeg tror et integrert skjermkort, er du med dette egentlig ikke noe nærmere det å finne ut hva slags kort du trenger, altså om du skal anskaffe et AGP eller PCIe-kort.

For dette må du enten tilbake til dokumentasjonen eller ta kontakt med HP. Alternativt kan du åpne maskinen og se etter. Kontakten på hovedkortet som grafikkortet sitter som regel lengst "opp" eller nærmest prosessoren. Den er lang, har et "hakk" for å unngå å sette inn feil type kort, og som regel er det en liten hendel på høyre side.

AGP-kontakten er som regel brun, og hakket er plassert mot høyre. PCI Express er gjerne sort eller blå (men kan også ha andre farger), og hakket er plassert mot venstre.

Er du så uheldig å ha et hovedkort med kun "vanlige" PCI-kontakter (hvite, med hakket mot høyre og ingen hendel), trenger du ha et godt, gammeldags PCI-grafikkort.

Akkurat hvilket grafikkort du skal ha vil være avhengig av hva slags skjermer du skal bruke og i hvilken grad du skal bruke maskinen til spill eller film. Men dersom du ikke trenger et grafikkort med masse ytelse kan det være en ide å sikte seg inn på et som er passivt kjølt, slik at du slipper en ekstra vifte i PCen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar