Hva skjer med Windows etter XP?

Hva skjer med Windows fremover? Det dukker stadig opp nye rykter om fremtidige versjoner av operativsystemet, og vi har prøvd å danne oss et bilde av den neste store oppgraderingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rask surferunde gjennom mange av hjemmesidene til Windows-entusiaster avslører fort hvor mye forvirring og spekulasjoner som egentlig hersker rundt kommende utgaver av Windows. Skjermbilder, videoklipp og diverse kodenavn florerer, og det er vanskelig å orientere seg. Vi har derfor prøvd å skille verdifull informasjon fra usanne påstander.

Dette bildet er fra en offisiell Microsoft-presentasjon, og viser hvordan Windows kan bli i fremtiden.
Dette bildet er fra en offisiell Microsoft-presentasjon, og viser hvordan Windows kan bli i fremtiden. Vis mer

Det hotteste diskusjonstemaet for Windows-spekulantene er for tiden Longhorn, som Microsoft selv har bekreftet vil være en fullstendig oppfølger til Windows XP. Det er imidlertid langt fra sikkert hvilke forbedringer det nye operativsystemet vil inneholde, men her er det vi vet:

 • Støtte for DVD-brenning
 • Windows Movie Maker 2 - dette filmredigeringsprogrammet blir redesignet fra grunnen, og skal ha støtte for mange nye funksjoner
 • Ny versjon av Windows Media Player, som foreløpig går under kodenavn Corona. Den vil blant annet støtte nye generasjoner av WMA og WMV-formater for lyd og bilde, og vil ha forbedrede funksjoner for blant annet avspilling og organisering av multimedia
 • Ny versjon av Mira og Freestyle-teknologiene for fjernstyring av PC. Mira og Freestyle introduseres først i Windows XP Service Pack 1, og Longhorn skal altså by på en videreutvikling disse teknologiene
 • Forbedret teknologi for oppdatering av operativsystemet, samt oppsett av nettverk
 • Endringer i grensesnittet
 • Dette er et bilde fra en ny filmklipp som skal forestille Longhorn. Den er ganske tydelig manipulert.
  Dette er et bilde fra en ny filmklipp som skal forestille Longhorn. Den er ganske tydelig manipulert. Vis mer

  Det har vært mange spekulasjoner angående et eventuelt nytt grensesnitt, mange av dem temmelig fantasifulle. Sannheten er at i dette øyeblikk er det fremdeles ingen utenfor Microsoft som har sett Longhorn i praksis. Det ryktes imidlertid om et grensesnitt som skal integrere lokal og nettbasert innhold i en perfekt kombinasjon. Uansett - vi tror ikke du kan forvente noen revolusjon med hensyn til grensesnittet, heller finpuss på eksisterende løsninger, slik som var tilfelle med Windows XP i forhold til tidligere Windows-versjoner.

  Det har dukket opp en god del videoklipp og skjermbilder den siste tiden som påstås å vise det nye grensesnittet i Longhorn, men disse er enten forfalskninger eller bilder av Microsofts prototype-grensesnitt som ikke nødvendigvis kommer forbi planleggingsstadiet i det hele tatt.

  Det er uansett en god stund til vi ser Longhorn i butikkene - etter planen skal operativsystemet komme i butikkene en gang i løpet av 2004.

  I mellomtiden venter vi på en viktig oppdatering av Windows XP, som kommer til høsten. Service Pack 1 vil blant annet ha støtte for de omtalte Mira og Freestyle-teknologiene, i tillegg til mange andre oppdateringer.

  Når det gjelder Blackcomb, som er kodenavnet på en enda mer avansert, futurisk versjon av Windows, er det temmelig lite med informasjon for tiden. Vi kommer uansett til å følge med på utviklingen!