Samsung 830 Series SSD er blant modellene som har sunket mest i pris. Foto: Samsung
Samsung 830 Series SSD er blant modellene som har sunket mest i pris. Foto: SamsungVis mer

Hva skjer med SSD-prisene?

Fortsetter prisene å falle like raskt som tidligere?

I juni sjekket vi prisutviklingen på SSD-er med kapasitet på 256 og 512 GB, og fant at prisene på 256 GB hadde falt til under halvparten. Også SSD med 512 GB hadde falt, men ikke like mye.

Hva har skjedd siden sommeren? Faller prisene fremdeles eller er de i ferd med å stabilisere seg?

Akseptable prisnivåer

Hva som bestemmer prisnivået på en produktgruppe er sammensatt av mange faktorer, både teknologiske og økonomiske. Prisutviklingen vil være synkende etter hvert som teknologiene bak produktene modnes og markedet mettes.

Enkeltprodukter i samme gruppe kan variere mer dramatisk i pris, i forbindelse med kampanjer og lignende, men det er slik tendensene skapes, ved at noen gjør et sprell, så kommer de andre etter, til det stabiliserer seg på et lavere nivå.

Vi har også forskjellige prisnivåer som er svært psykologiske og koblet til runde tall som går igjen i pengesystemet. Selv om man ikke lenger drar opp 500 og 1000-lapper av lommeboka er det fremdeles disse "magiske" tallene som representerer prisnivåer som utløser kjøp når de passeres nedover.

De mest populære kapasitetene for SSD har vært 128 GB og 256 GB på grunn av prisen, mens 512 GB har ligget over smertegrensen for de fleste av oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smertegrensene ligger gjerne i 500-kroners intervaller, og før sommeren var 256 GB havnet under 2000 og nærmet seg 1500. 512 GB passerte på samme tid 4000-kroners grensen.

Dagens priser

256 GB er en vettug SSD-løsning for mange, spesielt i kombinasjon med ekstra harddisk for lagring.

Prisnivået før sommeren var ned mot 1600 kroner. Nå i siste halvdel av september er den laveste prisen for en 256GB SSD nede i 1152 kroner.

Prisutviklingen på Kingston 256 GB  Foto: Prisjakt
Prisutviklingen på Kingston 256 GB Foto: Prisjakt Vis mer


Prisutviklingen på Crucial 256 GB  Foto: Prisjakt
Prisutviklingen på Crucial 256 GB Foto: Prisjakt Vis mer


Prisutviklingen på OCZ Petrol 256 GB  Foto: Prisjakt
Prisutviklingen på OCZ Petrol 256 GB Foto: Prisjakt Vis mer


Prisutviklingen på Samsung 256 GB  Foto: Prisjakt
Prisutviklingen på Samsung 256 GB Foto: Prisjakt Vis mer


Av de fire rimeligste vi sjekket før sommeren er det bare én som ligger over 1500: OCZ Petrol på 1598 kroner.

Hva med enda større kapasitet?

512 GB vil svært mange klare seg fint med, hvis de ikke driver storproduksjon av egne data med raw-filer og HD-video eller hamstrer musikk og filmer de aldri verken får hørt eller sett.

Her passerte prisene 4000-kroners grensen før sommeren og fallet har fortsatt. I skrivende stund har flere produkter falt under 3000-kroners grensen, bare de mest avanserte har blitt liggende. Prispresset er stort, men tydeligvis ikke fullt så sterkt i denne kategorien - foreløpig.

Prisutviklingen på Crucial 512 GB  Foto: Prisjakt
Prisutviklingen på Crucial 512 GB Foto: Prisjakt Vis mer


Prisutviklingen på OCZ Petrol 512 GB  Foto: Prisjakt
Prisutviklingen på OCZ Petrol 512 GB Foto: Prisjakt Vis mer


Lønner det seg å bytte til SSD?

For en privat bruker er det først og fremst bruksgleden som øker med SSD, og det blir slutt på irritasjonen over treg oppstart, innlesing av mye data og respons ved bytte mellom programmer.

For større virksomheter og i offentlig sektor kunne man spart inn på tidsbruk tilsvarende mange stillinger bare på den samlede ventetiden hver morgenen når alle slår på PC-ene og det tar mange minutter før maskinene er oppe og går og klare til bruk. Men noen vil sikkert hevde at belutningsprosessene tar så lang tid og effektiviteten er så lav at man neppe merker forskjellen uansett...

Her finner du våre tester av SSD-er