Hva skjer med PC-prisene?

Blir det uansett dyrere å kjøpe PC etter jul?

Det er mye spetakkel rundt renter, priser, kurser og trender. Det sies at bærbare PCer vil bli opptil 35 prosent dyrere over nyttår. Men hva skjer med de forskjellige variantene av stasjonære PCer?

Man skal ikke se bort fra at mange produsenter og omsetningsledd bruker finanskrisen for alt den er verdt og litt til, for å tjene litt ekstra. Det kommer uansett godt med både for eierne og ledelsen.

Men en PC er ikke bare en PC, det er mange forskjellige markeder med brukere som legger vekt på helt spesielle egenskaper. Kontormarkedet, hjemmemarkedet, spesielle PCer til helt bestemte bruksområder - her vil det være forskjeller både på kort og litt lengre sikt.

Slik det ser ut i dag er det ikke behov for noen utskifting av kontorPCer for virksomheter som har anskaffet PCer de siste

Les også: Vi bygger lydløs, åpen PC

Allerede nytt prisnivå?

La oss se på en PC beregnet på gaming som et eksempel. Da snakker vi om en kraftpakke som kan dra alle spill, nye og gamle, og være brukbar et par år framover.

De sentrale komponentene som man må vurdere er som alle vet hovedkort, prosessor og minne, samt et skjermkort eller kanskje til og med to.

Alle som vurderer å oppgradere eller kjøpe ny gamerPC nå vil fort erfare at det allerede har skjedd et platformbytte. Skal du ha en maskin som holder et par år er du nødt til å velge Intels nye prosessor, med tilhørende hovedkort og minneløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har faktisk allerede prisene steget, en fullspekket gamerPC basert på ny Intel-platform koster vesentlig mer enn forrige generasjon.

Hovedkortene for Intel Core i7 koster fra 2295 til 3699 mens du får kort for Core 2-platformen helt fra under 500. De mest avanserte gamer-hovedkortene koster med støtte for DDR3 koster imidlertid like mye som hovedkort for Core i7.

Prosessorene begynner i skrivende stund på 2745 og oppover til 9 995 kroner, her er det et stort overlap mellom "gamle" Core 2 serien og Core i7. Men den dyreste er ikke en Core i7, men Core 2 Quad Extreme QX9770 til hele 12 495.

DDR3 minne koster vesentlig mer enn DDR2, dessuten vil man starte med 3 GB i stedet for 2 GB siden den nye platformen bruker 3 minnekanaler. Kjører man 64-bits utgaven av Vista er det fritt fram for 6 eller 12 GB.

I DDR2 får du 2 GB fra 205 kroner, mens det minste 3 GB settet koster over 900. Skal du opp i toppsjiktet for ytelse må du ut med 2295 for 3 GB.

Les også: Tid for oppgradering

Hva skjer videre med prisene?

Det er som kjent vanskelig å spå, spesielt om framtiden. Det som har vært en typisk utvikling ved platformskifte tidligere har vært at nye produkter legger seg et lite hakk over, men at så snart de eldre produktene er ute av markedet så har prisene begynt å falle.

Intel har alltid kommet med store reduksjoner i prisene en stund etter lanseringen. For enkelt prosessorer har prisene kommet nesten ned til halvparten bare etter noen få måneder. 4-kjerners prosessoren Q6600 er det mest markante eksempelet på dette.

Det mange nå tror er at vi ikke vil se tilsvarende raske fall i prosessorprisene, men at prisnivået vil holde seg en god del lenger enn tidligere. Spesielt siden prisnivået på forrige generasjon fremdeles er såpass høyt for de kraftigste utgavene.

Når det gjelder hovedkort er prisutviklingen avhengig av etterspørselen etter Core i7. Siden denne platformen neppe vil møte stor etterspørsel i kontor- og hjemmemarkedet
mens det fremdeles er alternativer, vil utvalget av billige hovedkort la vente på seg.

Les også: 10 grunner til å velge stasjonær PC

Hva skal man så gjøre?

Vi tror ikke at prisene på topp PC-ytelse verken vil stige eller falle så mye de nærmeste månedene, kanskje til og med så langt fram som et halvt år. Den nye platformen vil først og fremst trekke til seg entusiaster og profesjonelle brukere til lyd og video, mens kontor og hjemmePC vil avvente. Det er ingen ting i horisonten som vil kreve ny maskinvare etter det utviklingen av Windows 7 legger opp til.

Da vi bygde vår nåværende gamer-PC kostet den rundt 15 000 kroner, basert på komponenter med best pris/ytelse. En tilsvarende konfigurasjon med dagens nyeste komponenter vil ligge rundt 18 000.

Vi tror at prisnivået vil holde seg omtrent der, så om du oppgraderer/bygger nytt nå eller venter til utpå vinteren vil du sannsynligvis verken tape eller vinne på å vente.

Den som venter må dessuten vente med gleden over ny maskin...