Hva bør du kjøpe for å få mest for penga? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Per Ervland
Hva bør du kjøpe for å få mest for penga? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Per ErvlandVis mer

Hva skjer med harddiskene?

Vi er ikke helt ferdige med harddiskene ennå, hva får du for pengene?

Entusiastene og proffene har for lengst tatt i bruk SSD i stedet for harddisk, men de færreste baserer seg bare på SSD. Det blir fremdeles for dyrt og derfor har harddisken fremdeles en plass på innkjøpslisten.

Det skjer dessuten fremdeles videreutvikling av diskteknologien, siden man regner med at den vil dekke behov i flere år framover. Den har blitt forskjøvet fra første rekke, hvor rask og hyppig tilgang kreves, men for data som skal arkiveres og hentes ut sjeldnere dekker harddisken fremdeles behovene både for kapasitet og hastighet.

Dette gjelder både på hjemmebane og i store virksomheter, problemene og løsningen er i prinsippet de samme.

Les også: Hvorfor krasjer harddisker?

Hvilke diskløsninger finnes?

Raptor-diskene roterer med 10 000 omdreininger og er de raskeste SATA-harddiskene Foto: Produsenten
Raptor-diskene roterer med 10 000 omdreininger og er de raskeste SATA-harddiskene Foto: Produsenten Vis mer


Harddisker kommer som kjent i to formater: 2,5 tommer og 3,5 tommer. Maksimal kapasitet for 2,5-tommers disker er 1 Terabyte, mens 3,5-tommers disker får du helt oppe i 4 TB.

Den minste kapasiteten for standard SATA harddisk er 250 GB hos de fleste leverandørene. Det finnes mindre harddisker, men disse er beregnet på å holde liv i gammelt PC-utstyr og kommer med ATA-grensesnitt som krever flatkabel.

Rotasjonshastigheten er som regel enten 5400 eller 7200 omdreininger i minuttet, men Hitachi bruker 5600 omdreininger og Seagate har disker som roterer med 5900 omdreininger. WD Raptor er disker som roterer med 10 000 omdreininger, disse nærmer seg SSD når det gjelder sekvensiell lesing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkoblingen som stadig er overlegent mest utbredt er SATA, som kommer i to utgaver: SATA 2.0 og 3.0 som har en rekke forbedringer, først og fremst langt høyere overføringshastighet, opp til 6 Gbit/sekund. Dette ligger langt over hva roterende disker klarer å utnytte.

SATA tilkobling er rådende standard. Foto: Brynjulf Blix
SATA tilkobling er rådende standard. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvilken skal man velge?

Det er mange meninger om hvordan man skal sette opp lagringsenheter på PC. Noen partisjonerer en stor disk til forskjellige formål, som operativsystem, programmer og dataområder. Undertegnede har alltid forfektet at man bør ha en egen disk til operativsystem og programmer, og en egen disk til lagring av data. Det er sikrere og gjør alt enklere når man må bytte systemdisk av forskjellige grunner, om de er gode (oppgraderinger) eller dårlige (diskkrasj).

I dag anbefaler vi ubetinget en SSD til operativsystem og programmer, med en dedikert lagringsharddisk.

Det er både sikrere og mer fleksibelt.

Til en stasjonær PC er det naturlig å velge en 3,5-tommers harddisk, på grunn av pris og kapasitet. Tidligere valgte noen av oss å bruke en 2,5-tommers disk også i stasjonære, på grunn av lavere støynivå. I dag er også 3,5-tommers disker så stillegående at dette ikke lenger er noe poeng.

Det som er helt påtagelig når man ser på pris og kapasitet er at de minste og de største gir minst for pengene.

Når det gjelder den laveste kapasiteten, er det bare noen tiere som skal til for å doble kapasiteten fra 250 til 500 GB. Kapasiteten stiger mer enn prisene, helt til du kommer opp i disker på 4 TB, da stiger prisen mer enn kapasiteten. Du kan faktisk kjøpe to 3 TB disker framfor én på 4 TB!

Mest for pengene får du med ganske store disker. Foto: Brynjulf Blix
Mest for pengene får du med ganske store disker. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Når det gjelder disktyper så vil det også være vesentlige prisforskjeller koblet til bruksområde og hastighet.

Disker som er beregnet på å kjøre med belastning 24/7 i flere år koster mer enn disker som er beregnet på å brukes en gang i blant i løpet av en dag.

Les om de røde harddiskene.

Disker som roterer med 7200 eller 10 000 omdreininger koster også vesentlig mer enn de som rusler rundt på 5400 omdreininger. Til hjemmebruk vil man heller ikke merke den store forskjellen når man bare bruker disken til lagring, og ikke til operativsystem.

Få produsenter igjen

Det er ikke mange produsenter igjen, i skrivende stund er det bare Seagate og Western Digital, de to andre som var igjen, Samsung og Hitachi, er overtatt av disse to. (OPPDATERT: Toshiba har hittil bare levert 2,5-tommers disker, men har nylig kommet med en 3,5-tommers modell.)

Dette er et tydelig tegn på et marked som er mer enn modent, men en viss konkurranse vil man kunne håpe på, så lenge harddiskene fremdeles tilbyr rimeligere lagring enn SSD.

Vår anbefaling

Med en disk på 2 eller 3 TB, 7200 omdreininger og en konstruksjon som tåler langvarig bruk har du marginene på din side. Straffen er at du må betale dobbel pris for disken, men vi snakker ikke om mer enn rundt 800 kroner mer for 2 TB eller rundt 1200 kroner mer for 3 TB.

Velger du den rimeligste disktypen får du mindre sikkerhetsmarginer, men du kan også velge å kjøpe to rimelige og bruke den andre til sikkerhetskopiering.

Det kan være et klokt valg, for husk: Det er aldri spørsmål om en harddisk kommer til å dø, det er bare spørsmål om når ...