Samsungs Galaxy Tab-brett er ganske alene om å ha en viss suksess blant Android-nettbrettene. Foto: Øivind Idsø
Samsungs Galaxy Tab-brett er ganske alene om å ha en viss suksess blant Android-nettbrettene. Foto: Øivind IdsøVis mer

Hva skjer med Android på nettbrett?

Langt fra like stor suksess som på mobil.

Den taiwanske nyhetstjenesten Digitimes og britiske The Guardian slo nylig stort opp at flere av de store PC-produsentene ønsker å trekke seg ut fra markedet for Android-brett, blant annet på grunn av vanskelig konkurransevilkår.

Nå har imidlertid både Asus og Dell tilbakevist at de skal ut av dette markedet, men det er likevel mye som tyder på at mange iPad-konkurrenter generelt har fått en svært vanskelig start.

Samleside: Nettbrett

Må tilby totalpakke?

Aktører som Apple, Amazon og Barnes & Noble kan selge brett til subsidierte priser fordi de tilbyr en totalpakke, der selve inntjeningen skjer i etterkant, med salg av app-er og innhold som musikk, bøker og film.

Både Amazon og Barnes & Noble har satset på nettopp Android-baserte brett. Amazons nye Kindle Fire, som kom på markedet i forrige uke i USA, har for eksempel en prislapp på 199 dollar. Slikt er ikke lett å konkurrere mot. Til sammenligning koster konkurrenter fra Asus, Acer, Samsung og Dell gjerne tre ganger så mye.

Stor Apple-dominans

Alle kildene vi har sjekket er enige om at Apple dominerer dette markedet stort, og de fleste anslår at de har rundt 65-70% markedsandel. Men hva angår webtrafikk, hevder flere kilder at iPad står for rundt 90% av trafikken - eller mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette stemmer godt overens med våre egne tall. Siste måneden kom mer enn 96% av nettbrett-besøkene våre fra iPad, og bare en forsvinnende liten del fra Android-brett. Tidligere i høst uttalte også Finn.no at det kun er iPad som gjelder, og at lite tyder på en snarlig endring.

Nå kan du se hva som er nettbrett-apps i Android Market

20% Android-brett hos Komplett

Det er imidlertid en voksende interesse for Android-brett også her hjemme. DinSide Data har vært i kontakt med nettbutikkene Komplett og Netshop, som anslår en Android-salgsandel på nettbrett på henholdsvis 20 og 30%, mens iPad i all hovedsak står for resten av salget. Det kan bety at trafikktallene vil se annerledes ut på sikt.

Men både Netshop og Komplett er imidlertid klare på at Android-andelen domineres stort av Samsungs Galaxy-brett, til tross for at det etter hvert finnes en rekke Android-brett fra både Asus, Lenovo, Sony, Motorola og Acer.

Windows 8 vil forandre alt?

Uansett hersker det liten tvil om at flere av de store PC-produsentene setter sin lit til at Windows 8 skal føre til ordentlig iPad-konkurranse.

Et Windows 8-nettbrett vises fram under en utviklerkonferanse tidligere i høst. Foto: Microsoft
Et Windows 8-nettbrett vises fram under en utviklerkonferanse tidligere i høst. Foto: Microsoft Vis mer


Microsoft selv har stor tro på at nettbrettmarkedet kommer til å øke sterkt i tiden som kommer, og de første Windows 8-brettene er ventet i tredje kvartal neste år.

Les også: Folk vil ha Windows-nettbrett

Hva tror du om nettbrett-markedet? Bruk debatten under!