Hva skjer hos Intel?

Hva skjer hos Intel?

Det er tørke hos Intel. Distributørene får bare et begrenset utvalg prosessorer, og de store PC-produsentene begynner å bli alvorlig gretne. Hva er det som skjer? Har Intel problemer eller er det annet i gjære?

Publisert

I forrige uke kunne vi lese at både amerikanske og europeiske distributører hadde fått varsel om reduserte kvoter av nye prosessorer fra Intel.

Nå har det samme skjedd i Norge. Distributørene har tomme lagre, og vet ikke når de kan levere de etterspurte prosessorene.

Siden prosessorer er ferskvare, og er utsatt for til dels kraftige og plutselige prisendringer, er det ingen som sitter på store lagerbeholdninger. De har, i høyden, nok til å dekke etterspørselen i en uke eller to.

Ryktene går

Intel har på mange måter tapt hegemoniet, de er ikke lenger den ubestridte vinner i prosessorkrigen. AMD klarte det mange ikke trodde, å fjerne Intels status som monopol.

Selv om Intel fremdeles har klart størst markedsandel, viser utviklingen at også denne giganten er sårbar. Det er fremdeles mulig å vippe de store av pinnen.

Men det kan også være at Intel midlertidig har tatt ett skritt tilbake, og svarer med å ta to skritt frem i neste omgang.

Skjer det en stor omstilling bak kulissene? Er det neste generasjon prosessor som gjøres klar til lansering? Skyves hele Intels lanseringsplan et hakk fram?

Willamette

Dette er den neste generasjonen som bygger på ny kjerneteknologi. Faktisk er den nåværende arkitekturen i Pentium og Celeron ikke endret vesentlig siden 1995, selv om hastigheten og hurtigminnet i prosessorene har utviklet seg kraftig.

Egentlig var det ikke meningen at denne prosessoren skulle lanseres før i slutten av året. Den kraftige konkurransen tyder på at planene har blitt endret, og ryktene har versert i lang tid. Vi skrev om dette allerede i fjor høst, men optimismen var nok litt i største laget.

Det som er klart er at Intel kommer til å vise fram Willamette på Developer Forum, som finner sted i midten av februar.

Hastigheten vil være på "godt over 1 GHz" i følge Intels talsmann, og vi har også sett tallet 1,4 GHz. Det er jo en respektabel hastighet…

Fremtidens prosessor

Det er først og fremst håndtering av mediastrømmer, formidlet via bredbånds Internett-tilknytning, som er det store salgspotensialet for neste prosessorgenerasjon. Vanlige kontorapplikasjoner krever ikke mer datakraft enn vi har i dag, det er underholdning og spill som hele tiden krever mer resurser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer