Foto: DuPont
Foto: DuPontVis mer

Hva skjer egentlig med OLED?

Er det bare bløff eller skjer det noe?

For en tid tilbake var det mye snakk om OLED - den nye teknologien som skulle sette alle andre skjermteknologier i skammekroken. I vår artikkel om gjeldende status i mai 2008 var den allerede flere år forsinket, men i løpet av 2010 skulle vi kunne velge og vrake i TV-er og store dataskjermer basert på OLED.

Slik har det ikke gått.

Hva skjer?

Sony trakk tilbake sine OLED TV-er fra det japanske markedet i februar, men fortsetter å tilby disse i andre markeder. Her snakker vi om små, men svindyre produkter for de med helt spesielle ønsker og budsjetter. De fleste av oss løper ikke av gårde og kjøper 11-tommere til over to tusen dollar.

Samsung har mer trykk i kjelen. De samlet all OLED-utvikling i hele konsernet under ett tak i 2009 som i dag er Samsung Mobile Display med en arbeidsstokk på 400.

De produserer små OLED-skjermer i høyt volum, gikk med 3 mrd US dollar i overskudd i 2009 og regner med at 20% av alle smartmobiler i 2010 vil være utstyrt med OLED display.

Hva med større skjermer?

`
Mens vi venter på OLED skjer det mye både med LCD og plasma, bildekvaliteten blir bedre og panelene blir billigere, mindre strømkrevende (spesielt LED-belyste paneler) og tynnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men de grunnleggende egenskapene til OLED er fremdeles overlegne. Men aktiv matrise OLED (AMOLED) trenger verken bakgrunnsbelysning, fargefilter eller ekstra glass. Det er også en "grønnere" teknologi.

Men det er stadig utfordringer i den grunnleggende materialbruken og prosessteknikken, Samsung mener likevel å ha løst de fleste av disse i sin nye 4-generasjons fabrikk.

OLED rett fra printeren

Vi snakker ikke om vanlige blekkskrivere her, og heller ikke om et magisk papir. Det det dreier seg om spesialutstyr som trykker det ledende mønsteret den aktive matrisen består av. Den alternative produksjonsmetoden er å etse (eller rettere sagt å fordampe bort et mønster i et lag) på silisium, slik man framstiller prosessorer og andre halvledere.

Det er DuPont som har utviklet dette, og prosessen skal være langt enklere å skalere opp til større dimensjoner enn alternativene.

Problemet med å isolere de forskjellige lagene i trykkeprosessen fra hverandre har vært en stor utfordring, men skal nå være løst. Levetiden på en skjerm basert på denne teknologien skal være 15 år med 8 timers daglig bruk, og det tar ikke mer enn to minutter å "skrive ut" en 50-tommer.

DuPont vil tilby denne teknikken til panel- og skjermprodusentene, men det er også flere andre som har lignende løsninger på beddingen.

Det er forventet mye interessant på SID - Society for Information Display konferansen i LA som pågår 18-23 mai 2010.

Hva får vi til slutt?

Produksjonsprosessen og økonomien i denne er avgjørende. Om det blir etsing eller trykking spiller mindre rolle for brukerne, så lenge resultatet blir det samme.

AMOLED er spesielt interessant i 3D-sammenheng, siden responstiden er langt raskere (mikrosekunder) enn LCD (millisekunder). Dermed skjer vekslingen mellom bilder til de to øynene med langt færre sideeffekter.

Mer om OLED finner du hos OLED-display.net