Hva skiller de billigste skannerne?

En skanner med imponerende spesifikasjoner er ikke nødvendigvis den beste. Her kan du se innskannede bilder fra de rimeligste skannerne, slik at du selv kan være med å avgjøre hvem som er best.

Det er tre faktorer som er viktige når du skal avgjøre kvaliteten på en skanner: Skarphet, fargegjengivelse, og evne til å gjengi detaljer i mørke partier. De to første kan til en viss grad forbedres ved hjelp av bildebehandlingsprogrammer, men detaljer som har gått tapt under innskanning, lar seg aldri manipulere frem.

Felles for alle de tre faktorene er at de sjelden oppgis i de tekniske spesifikasjonene til skanneren; de avsløres kun i en sammenlignende test.

I denne artikkelen sammenligner vi resultater fra seks av de rimeligste USB-skannerne som er å få kjøpt i Norge i dag. All innskanning er foretatt med skannernes standardinnstillinger. Nå er det opp til deg å avgjøre hvem som gir best resultat. Deretter kan du diskutere denne artikkelen med andre.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

Skannerne som er testet er:

Skarphet

Her har vi tatt utsnitt av resultater fra de forskjellige skannerne. Legg merke til at det er store forskjeller i bakgrunnsfargen. For ordens skyld – den skal være hvit. Siden fargene ikke kan måles opp mot originalen (som selvsagt kun foreligger på papir), så skal vi ikke avgjøre hvem som er best på akkurat det. Men når det gjelder skarphet, kan du jo gjøre deg opp en mening selv?


Artikkelen fortsetter under annonsen

Dynamisk omfang

Den vanskeligste oppgaven for en skanner er å oppdage detaljer som ligger i de mørkeste partiene. Resultatet blir ofte at disse rett og slett forsvinner. Dette er ikke noe stort problem på alle bilder, men i noen tilfeller kan det være svært uheldig.

Her ser du et utsnitt av et fotografi som ble skannet i 300 ppi. Legg spesielt merke til hvordan de forskjellige skannerne er i stand til å gjengi skyggen som nøkkelen kaster på veggen.


Konklusjon

Hvis du lar deg blende av imponerende spesifikasjoner, kan det hende at du ender opp som en skuffet kunde. Vår mening er at du som regel får det du betaler for, og at noen hundrelapper ekstra kan gjøre underverker.

Les hele testen