Mobiltelefonen din kan bli stjålet i morgen. Hvorfor ikke tenke på det allerede i dag? Foto: colourbox.com
Mobiltelefonen din kan bli stjålet i morgen. Hvorfor ikke tenke på det allerede i dag? Foto: colourbox.comVis mer

Hva om mobiltelefonen din ble stjålet?

WaveSecure lar deg komme tyvene i forkjøpet.

Å bli frastjålet mobiltelefonen sin er en sur affære.

For ti år siden var det ikke like ille - selvsagt gikk det tapt noen tekstmeldinger, men for de fleste var det bare å sperre nummeret, vinke farvel til eventuelle tekstmeldinger og kjøpe en ny.

I dagens samfunn har ting endret seg betraktelig, for etter smarttelefonenes inntog, har vi langt mer på mobiltelefonen enn før. Vi bruker den til å ta bilder og videoopptak med, vi noterer, utveksler e-post, bruker Facebook, bærer på filer og mer til.

Derfor er det langt sårere å miste mobiltelefonen sin i dag; spesielt dersom uvedkommende får tilgang til den. Å bli frastjålet mobiltelefonen kan brått være like ille som å bli frastjålet en PC.

WaveSecure lar deg fjernstyre mobilen

På Android-plattformen finnes det flere sikkerhetsløsninger for deg som vil komme dette problemet i forkjøpet. En av de mest populære er WaveSecure, som nylig ble kjøpt opp av sikkerhetsselskapet McAfee.

Hva om mobiltelefonen din ble stjålet?


WaveSecure er en kombinert telefonapplikasjon og nettjeneste som byr på en del funksjonalitet for å sikre mobiltelefonen din. Tjenesten koster $20 i året (en tier i måneden med andre ord) og gir deg følgende funksjonalitet:

Backup
Du kan ta backup av både bilder, SMS-er, kontakter, samtalelogger etc. Disse dataene overføres kryptert til WaveSecure sine servere og er derfor tilgjengelig via webgrensesnittet når du logger inn. Du kan selvsagt dytte disse dataene tilbake til telefonen dersom du har vært uheldig å slette noe du ikke burde, eller dytte dem til en ny telefon dersom du har fått frastjålet den du har nå.

Hva om mobiltelefonen din ble stjålet?


Finn telefonen
Dersom du har mistet telefonen, kan du logge inn på webgrensesnittet og lokalisere den på et kart. Dermed kan du se hvor du har glemt den igjen, eller eventuelt hvor den befinner seg dersom noen har stjålet den.

Lås telefonen
Hvis noen har stjålet telefonen din, kan du med enkle grep låse den via webgrensesnittet til WaveSecure. Da låser telefonen seg hvis et nytt SIM-kort settes inn, i tillegg til at det vises en melding på skjermen som du kan definere. Hvis du vil, kan du også starte en alarm slik at telefonen hyler det den kan (til batteriet blir nappet ut, sannsynligvis).

Du kan også definere et sekundært telefonnummer som får en SMS-melding med telefonnummeret til SIM-kortet som er dyttet inn, slik at du kan ringe til vedkommende og be pent om å få tilbake telefonen.

Hvis noen prøver å avinstallere WaveSecure, finnes det en "sideapplikasjon" som stopper avinstalleringen og vice-versa.

Slett telefonen
Vil du være ekstra sikker, kan du også bruke webgrensesnittet til å slette alle data på telefonen, vel vitende om at du har en backup liggende på nettet. Både minnekort-data og de på selve telefonen blir fjernet.

Hva om mobiltelefonen din ble stjålet?


WaveSecure kan prøves gratis i 7 dager, før du eventuelt må bla opp $20 for å abonnere på tjenesten i ett år. Du finner applikasjonen ved å ta bilde av strekkoden til høyre, søke etter WaveSecure i Android Market eller installere det via Appbrain (Appbrain: WaveSecure).

WaveSecure er også tilgjengelig for Blackberry, Windows Phone, Symbian og Java-telefoner.

Tre programmer som kan sikre PC-en mot tyveri:

MobileMe for iPhone-brukere

For iPhone-brukere tipser vi også om at Apple har tjenesten MobileMe. Denne koster riktignok en del mer ($99 pr år), men byr også på trådløs synkronisering av kontakter og kalendere etc. I tillegg er det også mulig å se telefonen sin på et kart, eller slette alle data på den via et webgrensesnitt.

MobileMe kan prøves gratis i 60 dager.