Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Hva med innholdet på de gamle harddiskene?

Nye maskiner, gamle data - alltid en utfordring.

Når man får seg ny PC støter dukker dette problemet alltid opp: Hvordan få med seg data fra den gamle maskinen på en enkel måte? Hvor stort dette problemet er kommer an på så mangt, spesielt hvor ryddig man selv har vært med å organisere dataene sine.

Dessuten vil det være forskjell på brukere av bærbar og stasjonær PC, siden mange har en eller flere ekstra disker i den stasjonære, bare beregnet på data.

Og ikke minst er det stor forskjell på brukerne. Noen samler alt de kommer over og vel så det, og sitter med samlinger av musikk og video som er så store at man trenger flere liv for å se alt sammen.

Profesjonelle fotografer, videoprodusenter og lydstudioermed store arkiver er også spesielle grupper.

Det er ikke disse brukerne vi henvender oss til her, men "den vanlige" PC-brukeren med mer moderate behov.

Starte på ny frisk?

Mange opplever at PC-en blir tregere og tregere, og ser fram til en duggfrisk og velsmurt maskin med god gli og ingen kladder.

Men hva gjør du med de gamle dataene? I Windows finner du et program som lar deg overføre data fra den gamle maskinen, som kan være koblet til via nettverk eller med en spesiell USB-kabel. Programmet heter Windows Enkel overføring (Easy Transfer) og ligger under Systemverktøy i Startmenyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med innholdet på de gamle harddiskene?


Her kan du overføre dokumenter, musikk, bilder, epost, forskjellige innstillinger, favoritter osv. Men du kan ikke overføre programmer, de må installeres på nytt.

Bruker du Mac finner du et tilsvarende program som heter Migration Assistant. Her kan du overføre alt mulig, også programmer, fra en annen Mac eller fra harddisken som har sittet i din forrige - eller samme - maskin.

Alternativ til overføring

Men det er ikke alle som vil fortsette der de slapp, og vil heller starte på ny frisk. En helt annen løsning er å ta ut den gamle harddisken, og arkivere den i en skuff. Den gamle maskinen får ny disk og får en ny eier eller oppgave.

Hva med innholdet på de gamle harddiskene?


Men hvordan organiserer "arkivet"?

Har du en stor stasjonær kan du sette inn så mange disker som det er plass til, da har du alt tilgjengelig til enhver tid. Ulempen med dette er at det støyer og det utvikles varme. Dessuten slites diskene og levetiden reduseres.

Det finnes mange løsninger hvor du kan koble til harddisker midlertidig. Du kan bruke en dokk, som vi har skrevet om i denne artikkelen, eller en tilkoblingsmodul, som vi har testet her.

Har du samlet flere disker gjennom årene, etter hvert som du og andre i familien har fått nye PC-er, kan det selvsagt være vrient å finne fram til de dataene du er ute etter.

For å lage en innholdsfortegnelse du kan søke i kan du bruke et program til å analysere diskene og lage en innholdsfortegnelse som ligger på den nye PC-en. Da kan du søke i denne og finne du ut hvilken disk dataene ligger på, som du skal sette i dokken eller kobles til med tilkoblingsmodulen.

Vi har testet Where Is It som er et et slikt program, testen finner du her. Programmet håndterte den gang sikkerhetskopier på CD, men har blitt oppdatert siden vi testet det for en del år siden og kan nå også indeksere harddisker.

I pose og sekk

Vi har for vår egen del valgt en annen metode. Hver gang vi har kjøpt/bygget ny PC har vi installert harddisker som var langt større enn hos forgjengeren.

Derfor har vi rett og slett kopiert over hele innholdet på hver disk i hver sin mappe på den nye datadisken.

Dette har vi fortsatt med, derfor har vi nå mapper som inneholder disker helt tilbake til den gang 80 GB var stort, ikke lenge etter tusenårsskiftet.

I dag er disker så billig, du får 2 TB for noen hundrelapper, og det er som regel godt med plass til mange disker fra flere generasjoner tilbake av husets PC-er.

Vi har alltid brukt separate disker til system og data, men legger likevel inn kopier av begge i hver sin undermappe.

Hvordan finne data?

Bruker du Windows 7 så er det et utmerket søkeverktøy innebygd i operativsystemet. Som regel blir innholdet på alle diskene automatisk indeksert, det må til for at det ikke skal ta vinter og vår hver gang du søker etter noe.

For sikkerhet skyld kan du ta en titt på egenskapene for disken og sjekke at det er krysset av i feltet for indeksering av innhold.

Hva med innholdet på de gamle harddiskene?


Alternative søkeprogrammer som vi også har skrevet om tidligere er Google Desktop og Everything

Med innholdet i mapper på egen datadisk og et godt søkeverktøy har du alt tilgjengelig og finner fram på et øyeblikk.

Bruker du bærbar bør du ha en ekstern disk med eSATA eller USB 3.0 hvor du legger ditt eget historiske PC-arkiv. USB 2.0 blir merkbart tregere.