Både store og lille iPad er moden for oppgradering. Foto: Apple
Både store og lille iPad er moden for oppgradering. Foto: AppleVis mer

Hva lanserer Apple i kveld?

Ryktene sier både nye iPader og Macer. Her er hva du kan forvente deg.

iPhone 5S og 5C er ikke de eneste nyhetene fra Apple i høst. I kveld klokken 19 norsk tid holder selskapet nok en pressekonferanse, hvor resten av årets nyheter vil bli avduket.

«We still have a lot to cover» heter det i invitasjonen denne gangen, og skal vi ta den streite tolkningen av det, betyr det at de fortsatt har mye å vise frem.

Men nøyaktig hva betyr mye?

Skal vi tro den siste tidens spekulasjoner, kommer i hvert fall neste generasjon iPad og iPad mini.

Vi har samlet sammen de mest troverdige ryktene, og prøver også å avlive noen av de mer tvilsomme av dem.

5. generasjon iPad

Her er Apples «kryptiske» invitasjon. Foto: Apple
Her er Apples «kryptiske» invitasjon. Foto: Apple Vis mer


I oktober i fjor ble 4. generasjon iPad lansert, og den var relativt lik forgjengeren, bare raskere. Men også tyngre.

Femte generasjon iPad, eller iPad 5, vil være enda kjappere, men også ha en tynnere og lettere formfaktor. Den er ventet å få mange av de samme designtrekkene vi finner i iPad mini, være slankere, ha en tynnere kant rundt skjermen foran, og ha mer avrundede kanter på baksiden.

Den nye iPad-en vil mest sannsynlig få en raskere prosessor, muligens en 64-bit A7X-utgave, som vil bygge på samme teknologi som brukes i den nye A7-prosessoren til iPhone 5S. Bedre kameraer er også ventet, men det er mer usikkert om den nye fingeravtrykksleseren Touch ID vil være en av nyhetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et relativt ferskt og litt mer usikkert rykte er at Apple vil lansere nytt tilbehør til iPad, deriblant et tastaturdeksel lignende det Microsoft tilbyr til sine Surface-nettbrett.

At de bruker ordet «cover» (omslag) i invitasjonen bidrar ikke akkurat til å dempe spekulasjonene.

Les også: I dag starter Surface 2-salget

Retina iPad mini

Andre generasjon iPad mini vil mest sannsynlig se ganske lik ut som forgjengeren. Det store spørsmålet rundt kveldens lanseringen vil nok være om den minste iPad-utgaven vil få en mer høyoppløst skjerm - i Apple-terminologi kjent som retina.

Slik skal visstnok de nye iPad-ene se ut.
Slik skal visstnok de nye iPad-ene se ut. Vis mer


I så fall betyr det at oppløsningen på den 7,9-tommer store skjermen vil øke fra 1024x768 til 2048x1536. Det betyr også at Apple kan ta igjen skjermkvaliteten til noen av konkurrentene, som Nexus 7 og Kindle Fire HD.

I tillegg til en retina-skjerm ventes det også at Apple vil oppgradere innmaten, blant annet med en ny prosessor og bedre kamera. Det kan også være at både mini og storebror vil komme i nye farger, men hvor vidt det blir den nye gullfargen til iPhone 5S eller ikke, gjenstår å se.

Når de nye iPad-modellene kommer i salg er også et ubesvart spørsmål. Nye iPhone 5S og 5C blir for øvrig tilgjengelig i Norge førstkommende fredag.

Les også: Se hvor mye nordmenn ELSKER nettbrett

OS X Mavericks og nye Mac-er

Apple lettet på sløret for den neste OS X-versjonen før sommeren, men i kveld vil trolig den endelige lanseringsdatoen bli klar for Mac-operativsystemet. I beste fall blir den lagt ut for nedlasting allerede i i morgen, mer sannsynlig er neste uke.

2013-utgaven av Mac Pro er radikalt annerledes fra tidligere utgaver. Foto: Apple
2013-utgaven av Mac Pro er radikalt annerledes fra tidligere utgaver. Foto: Apple Vis mer


Blant nyhetene i OS X Mavericks er iBooks, Apple Maps, iCloud-passordbehandling for Safari, Finder-faner, bedre støtte for flere skjermer og mer effektiv strømstyring.

Ellers på Mac-fronten har Apple ennå ikke lansert MacBook Pro-modeller med Intels nye Haswell-prosessorer, så det vil sannsynligvis komme. Det vil åpne for både bedre ytelse og bedre batteritid. Mac mini-serien har heller ikke blitt oppgradert for Haswell, det kan skje i kveld.

På WWDC-utviklerkonferansen i juni avduket Apple også den nye sylinderformede Mac Pro-maskinen, men nevnte hverken lanseringsdato eller pris. Mange vil bli skuffet hvis ikke det avsløres i dag.

Les også: Panasonic klare med super-nettbrett

En ting til?

Det har vært stille rundt Apple TV den siste tiden, men hvis det kommer en oppdatering på den fronten, bør man ifølge ekspertene ikke forvente radikale endringer. En oppgradert prosessor og nettverksstøtte vil trolig være alt vi får.

Vi har heller ikke store forhåpninger hva gjelder Apple-klokka(?) iWatch - hvis den i det hele tatt finnes. Skal man tro ryktene er den uansett langt fra å være ferdigstilt. Apple er som kjent ikke redde for å være sent ute hvis resultatet blir et mer velpolert produkt.

De første første anmeldelsene av Samsung Gear kan tyde på at det fremdeles er et stykke å gå før en smartklokke kan betraktes som en suksess.

Uansett hva som skjer kommer vi til å dekke kveldens lansering direkte her på DinSide. Følg med!

(Kilder: Wall Street Journal, AllThingsD, ArsTechnica, Engadget)