Hva koster egentlig innmaten?

Apparater blir stadig billigere, men det blir stadig mer å gå på.

Når det dukker opp en helt ny produkttype, som f.eks. flate TV-er eller PC-skjermer, så er de som regel hårreisende dyre når de blir lansert. Etter en viss tid koster de nesten ingeng ting og til slutt forsvinner de ut av markedet.

En av de første artiklene vi skrev om LCD-skjermer for PC er et godt eksempel på dette. En 15-tommer fra Sony som skulle lanseres våren 1998 hadde en prislapp på over 20 000 - eks mva.

I dag finner du ikke ordinære 15-tommers LCD, du kan få tak i 19-tommere og de koster under tusenlappen.

Prisnivået har blitt så lavt og brukerne så krevende, at det ikke lenger lønner seg å produsere og selge 15-tommers skjermer.

Hvor billig kan de bli?

Selv om produkter blir borte fra markedet, er det alltid noen funksjoner som ikke bare kan forsvinne, og produktene som sørger for disse funksjonene må derfor produseres uansett hvor presset prisnivået er.

Et godt eksempel på hvor billig og praktisk teknologien kan bli ser vi på lydsiden. Det er alltid behov for forsterkere, enten det er i en flat-TV, stereoanlegg eller radio. Men når en flat-TV koster under 3 000 for en 32-tommer og under 4 000 for en 42-tommer - da blir det ikke mye igjen til lyd-delen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva koster egentlig innmaten?


Men det har skjedd mye på dette området.

Tidligere besto en forsterker av mange komponenter som trakk strøm og utviklet varme. De krevde plass og var avhengig av kjøling, de kunne derfor ikke plasseres hvor som helst i apparatet.

Hva koster egentlig innmaten?


Den viktigste årsaken til dette var at den gamle transistorteknikken bruker transistorene til å styre signalet kontinuerlig, som en "volumkontroll" for likestrøm som endrer seg i takt med selve lydsvigningene. Dette gir mye varme og krever store komponenter og kjøleløsninger.

I dag brukes i stadig større grad en helt annen teknikk som kalles klasse D. Her brukes transistorene som brytere, som styres av et pulsbreddemodulert signal. Brede pulser gjør at utgangsspenningen stiger og smale pulser gjør at det faller, alt i takt med lydkurven.

Hva koster egentlig innmaten?


Selve konstruksjonen i styrekretsene og filteret som fjerner de høyfrekvente komponentene i utgangssignalet er mer kompleks enn vi skal gå inn på her.

Poenget er at hele løsningen kan gjøres langt mer kompakt og mer energieffektiv, slik at den ikke krever spesielle løsninger i konstruksjonen.

Og det blir billig.

Hva koster egentlig innmaten?


Texas Instruments er en av de største produsentene av komponenter, både digitale og analoge.

En forsterker i klasse D på 2 x 15 watt får du nå på en liten brikke. Den leveres på tape som settes i en maskin som plasserer den på overflaten av et kretskort som går til liming og lodding i et varmekammer.

Den koster 1 dollar og 45 cent når du kjøper 1000 stk.

En tilsvarende med 2 x 6 watt til mindre apparater koster bare 85 cent ved antall på 1000.

Disse prisene er på helt nye produkter som vil redusere komponentkostnadene med 50% i tillegg til andre besparelser i totalkonstruksjonen.

Hvor går penga?

Når du kjøper et produkt tjener siste leddet mest, så blir det mindre og mindre på hvert ledd bakover i kjeden.

Det gjelder om du kjøper elektronikk, biler møbler eller klær. Det gjelder også matvarer og musikk, men der får det første leddet i kjeden ingen ting. Verken torsken, poteten eller artisten får penger, det er bare alle de andre leddene som drar inn kroner.