Hva imponerte oss mest i 2010?

Også vi som tester kan bli imponerte, her er hva som imponerte oss mest. I dag: lagring

Man kan bli imponert over så mangt, men når man selv er involvert blir det mest stas. Da snakker vi ikke om egne prestasjoner, men de gangene man kommer borti apparater eller utstyr som virkelig leverer.

Vi som tester datautstyr opplever perioder hvor det ikke skjer så mye, da blir det ikke så spennende. Når det dukker opp enda en mini-PC med samme prosessor, skjermstørrelse, harddisk osv. og den eneste forskjellen er farge, designdetaljer og produsent - da ser vi oss etter mer spennende områder å gå løs på. Når det ikke er egentlig forskjell på produktene, og de koster det samme, da kan man i grunnen velge hva som helst. Da har ikke vi som tester noe å bidra med lenger utover å påpeke nettopp dette.

Det skjer noe!

Et område som hadde mistet vår interesse i en lang periode var harddisker. Forskjellene i pris, kapasitet og ytelse var så små at det ble hipp som happ.

Men så dukket SSD opp på banen. Fra å være et ekstremt kostbart nisjeprodukt for svært smale militære og forskningsbaserte bruksområder begynte prisnivået å nærme seg noe entusiastene var villige til å spandere. Samtidig ble nye teknikker utviklet som gjorde SSD enda bedre og mer praktiske for vanlig bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av det siste halvåret i 2010 sank prisene på SSD til et nivå som tilsvarte det man tidligere betalte for de raskeste harddiskene. Da vi testet 150 GB Western Digital Raptor i 2006 kostet den 2 550 kroner, i dag koster en 120 GB SSD nesten en tusenlapp mindre.

Hakaslepp

Hva imponerte oss mest i 2010?


Da prisene ble akseptable begynte vi å teste SSD, og ble imponert. Vi sammenlignet en Intel SSD med vår inntil da trofaste Raptor og den ble sendt rett i skammekroken. I praktisk bruk var SSD omtrent 7 ganger så rask!

Testen kan du lese her

Men det var ingen ting mot det produktet som ga oss størst hakaslepp i 2010: OCZ RevoDrive.

For å sprenge alle grenser for hastighet gikk man utenom disk-kontrolleren og satte flashminnet rett på et PCI Express-kort. Her satt det også en RAID-kontroller som jobbet i RAID 0, altså både skrives og leses det i parallell, noe som gir nesten dobbel ytelse.

Da fikk vi også nesten dobbelt så gode testresultater på noen av testene.

Testen kan du lese her.

Hva skjer med SSD i 2011?

I løpet av neste år vi vi etter all sannsynlighet få enda raskere og rimeligere løsninger. De store harddiskprodusentene (da snakker vi om roterende harddisker) har holdt seg litt i bakgrunnen i SSD-markedet, og overlatt arenaen til mindre nykomlinger som OCZ og minneprodusenter som Corsair, Crucial, Kingston og Sandisk.

Men her kan det skje ting, det gjelder bare å følge med.

Tradisjonelle disker

Så lenge prisnivået på SSD er såpass høyt som det tross alt er, sammenlignet med tradisjonelle roterende harddisker, dekker harddiskene fremdeles et behov.

Selv om det er mye snakk om lagring på nett, det som kalles "skyen", så er dette mest tåkeprat for de fleste. Skal man ha ytelse og tilgang vil man ha lagringsmediet i umiddelbar nærhet. Dessuten er mange opptatt av datasikkerhet og vil helst ta ansvar for denne selv.

Hva imponerte oss mest i 2010?


Vi ble faktisk ganske imponert over ytelsen på en av de rimeligere variantene i denne klassen. Western Digital Green er store disker som bruker lite strøm og støyer mininalt. Vi har etter hvert brukt tre stykker i forskjellige maskiner på hjemmefronten, og flere kolleger har også gode erfaringer.

Du kan leste testen her

Hva skjer på harddiskfronten i 2011? Du kan allerede kjøpe disker med kapasitet på 2,5 og 3 Terabyte, og vi tviler på at det dukker opp noen større disker med det første. Seagate er også
klar med en 3 TB disk, og det kan jo hende det dukker opp noe fra Samsung.

DinSide vil uansett følge med og teste det som er spennende og aktuelt. Vi gleder oss!