Hva HTML-editorer kan gjøre

Den HTML-editoren du starter å bruke, vil ofte bli den HTML-editoren du fortsetter med. Skal du velge din første HTML-editor, bør du derfor ha noe å vokse med. Skal du bytte verktøy, kan du risikere at prosessen både tar mye tid og fører til feil i websidene dine.

HTML står for HyperText Markup Language, og er grunnlaget for alle websider på Internett.

HTML er ikke alltid det samme. En og samme webside kan se vidt forskjellig ut, avhengig av operativsystem, nettleser og ikke minst versjonen av nettleseren. En god HTML-editor kan hjelpe deg med å lage websider som ser mest mulig like ut overalt.

Dette gjør en HTML-editor

HTML-editorer lager faktisk ikke noe mer enn enkle tekstdokumenter. Du kan derfor godt lage førsteklasses websider i et hvilket som helst tekstbehandlingsprogram, bare du vet hvilke koder som skal brukes.

Antallet koder i HTML er begrenset, og sjelden vil selv avanserte websider benytte mer enn 20 til 30. Utfordringen med HTML er derfor ikke kodene, men hvordan du skal bruke og kombinere disse slik at resultatet blir gode websider.

En god HTML-editor vil passe på disse tingene for deg. Og er HTML-editoren litt avansert, skal det heller ikke være særlig vanskelig å legge avanserte funksjoner og effekter inn på sidene dine.

Hold deg til ett program

HTML-editorer er ofte svært forskjellige. Av de programmene vi har testet, er det bare noen ganske få som ligner på hverandre.

Alle programmene har sine fordeler, og retter seg mot ulike brukere. Men HTML-editorer snakker ikke alltid samme språk, de forstår ikke HTML, og de liker ikke alltid de samme kodene.

Kodene som lages i en editor, kan fort bli omskrevet i et annet program. Resultatet blir da et blandingsprodukt som kanskje ikke fungerer.

Selv med HTML-editorer som ikke omskriver kodene dine er det problemer. Ingen HTML-editor lar deg fortsette å lage koder etter et mønster som en annen HTML-editor har laget. En annen ulempe er at slike HTML-editorer ofte ikke finner småfeilene som skapes av blandingskoden som to HTML-editorer har laget.

Lesbarheten går ned når et HTML-dokument behandles av mer enn én HTML-editor. Og dukker det opp feil i slike dokumenter, står du kanskje overfor timer med leting etter en feil som skjuler seg et sted i hundrevis av linjer med ubegripelig kode.

Hvilken HTML-editor skal nybegynneren velge?

Det er slett ikke sikkert at du som nybegynner skal velge et av de enkleste programmene som er å få tak i. Terskelen for å komme i gang -- selv med de mest avanserte programmene -- er ikke høyere enn at selv middels erfarne databrukere er i gang etter et par dager.

Hjelpefiler eller gode håndbøker er ofte viktigere enn et lettfattelig brukergrensesnitt. Dessuten har mange HTML-editorer hjelpeprogrammer som kan være til stor hjelp hvis du skal lage enkle løsninger.

Avanserte webtjenester ikke nødvendigvis er vanskelige å lage. Men de kan kreve svært mange arbeidstimer. Ønsker du å lage effektive websider, men vet at du egentlig ikke har tid til avanserte løsninger, vil det programmer som FrontPage Express og Netscape Composer være best for deg.