Hva er forskjellen på "bulk" og "retail"?

Spørsmål:

Hei,

Hva betyr disse betegnelsene, som jeg stadig ser i nettbutikker: "bulk," og "retail?" Det ser ut som om det er de samme produktene, men prisen er forskjellig. Hva annet er det som er forskjellig? Jeg tenker først og fremst på DVD-brennere.

Mvh.

Bent Ove:)

Datadoktoren svarer

Hei,
Direkte oversatt betyr ”bulk” noe slikt som ”stort omfang”, ”volum”, ”skipslast”, ”helt parti”.
”Retail” betyr det motsatte,”detaljsalg” og ”småhandel”.

Når det gjelder datautstyr, så leveres PC-komponenter beregnet på produksjon i ”bulk”, det vil si uten annet enn den mest nødvendige innpakning. Alt ekstra, som pappeske, programvare, festeskruer, kabler og brukerveiledninger mangler helt eller delvis. Dette ville bare måtte pakkes opp og kastes, og skaper bare unødvendig ekstraarbeide for de som produserer PCer.

PC-produkter som er beregnet på å selges ”over disk” til sluttbrukere, er derimot pakket inn i fargerik emballasje. Ofte inneholder pakken også alt du trenger av drivere, ekstra programvare, det du trenger for å montere enheten og en utførlig bruksanvisning.

Naturlig nok er ”bulk”-produktene litt billigere, og mange som selger datautstyr tilbyr dette enten som alternativ til en ”Retail”-utgave, eller rett og slett fordi produktene bare finnes i ”bulk” versjon. Dette gjelder i særlig grad harddisker.

Prosessorer selges gjerne i to versjoner, hvor den ene kalles "boxed". Det betyr at den kommer i eske og inkluderer kjøleribbe og vifte. Den andre varianten kalles "tray" og kommer på et stort brett. Forhandleren tar da prosessoren ut av brettet og legger den i en liten spesialeske før den sendes til kunden. Her er prisforskjellen ofte litt større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve kjerneproduktene er i prinsippet identiske, så hvis du oppgraderer maskinen din og det er viktigere for deg å spare noen tiere eller kanskje hundrelapper, og du dessuten har det du trenger av programvare og monteringsutstyr som skruer og kabler – da velger du ”bulk”.

Har du ikke hatt denne type utstyr før, og mener at ekstrautstyret er verd prisforskjellen – da velger du ”retail”.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar