Hva er en ''buss''?

En buss er i prinsippet en viderekobling av en del av pinnene på prosessoren. Disse pinnene kalles adressebussen og databussen. Adressebussen har ett antall linjer som avgjør hvor stort minneområde prosessoren kan håndtere. Databussen har et antall linjer som bestemmer hvor store ordlengder (8-bit, 16, bit, 32-bit osv.) dataene opptrer i.

På den opprinnelige PCen lå alle disse linjene lagt up på hovedkortet og var mer eller mindre direkte forbundet med prosessoren. Både tilleggskort og minnekort ble plassert i kontakter som var koblet til disse linjene.

Hastigheten på prosessoren og på bussen var den samme.

Etter hvert som prosessorhastigheten økte ble det nødvendig å skille minne, prosessor og tilleggsutstyr fra hverandre. Nye kretser ble konstruert som tok seg av kommunikasjonen mellom nye, separate busser og prosessoren.

Minnet ble først adskilt fra ISA-bussen når Compaq lanserte sin 386-PC i 1986. Derfor kunne prosessorhastigheten økes uten at dette influerte på ISA-bussen og tilleggskortene.

Etter hvert ble ikke ISA-bussen, med sin langsomme hastighet på 10 MHz, kapabel til å møte kravet for datatrafikken til skjermkortet. Derfor fikk skjermkortleverandørene igjennom en ny raskere buss som het VL-bus. Denne ble bare brukt til skjermkort.

Denne bussen ble siden fjernet fra standardkonstruksjonene, og PCI overtok for de krevende datastrømmene. Denne bussen kunne håndtere mange oppgaver samtidig og uavhengig av prosessoren, og ble tatt i bruk både for skjermkort, SCSI-kontrollere for raske harddisker og annet spesialutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har vi flere busser på PCen. AGP er en relativt ny, egen buss for skjermkort, PCI brukes for generell datatrafikk og ISA henger med som et drivanker hvor alt det gamle skrotet henger fast...

Konseptet med å sette inn kort i PCen for å kunne håndtere forskjellige oppgaver er på vei ut. I stedet får vi enkle plugger på utsiden av PCen. USB er kommet for tilkobling av middels krevende eksternt utstyr og senere får vi FireWire som tar seg av den virkelig store trafikken. Her kan du sende både video og flerkanals lyd samtidig.

Fordelen med de nye tilkoblingene er at du kan koble utstyr til og fra uten å måtte skru maskinen fra hverandre. Du kan til og med koble om mens PCen står på.