Hva er egentlig Linux?

Linux er et operativsystem, på lik linje med Windows. Linux er basert på UNIX.

Pingvinen er selve Linux-symbolet
Pingvinen er selve Linux-symbolet Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et operativsystem er helt nødvendig for at du skal kunne bruke datamaskinen din. Enkelt forklart er det operativsystemet som sørger for at programmene dine kommuniserer med maskinvaren i datamaskinen, og at de får de ressursene de trenger for å kjøre.

Linux er svært populær som serveroperativsystem, blant annet på grunn av god og sikkerhet og flerbrukeregenskaper. På skrivebordet har Linux slitt mer med å bli akseptert som et fullgodt alternativ til Windows.

Gratis

I motsetning til Windows, er Linux et fritt operativsystem, og alle kan forandre på kildekoden dersom de ønsker det. Det er riktig nok en del kommersielle aktører som tjener penger på Linux, som SuSE, RedHat og MandrakeSoft. Disse selger sine egne Linux-versjoner (distribusjoner) med CDer, programvare og instruksjonsbøker, men har også versjoner som kan lastes ned gratis fra Internett.

Linux leveres ofte med en rekke forskjellige grafiske grensesnitt som du kan velge mellom. De fleste ligner på Windows, med ikoner, start-meny og skrivebord. De mest vanlige grensesnittene heter KDE og Gnome.

Det finnes tusenvis av programmer som kan lastes ned gratis fra nettet, men også mange kommersielle programmer som koster penger. Som regel følger det med en rekke programmer med en Linux-distribusjon for de aller fleste oppgaver, både for hjem- og kontorbruk.

Her finner du mer informasjon om Linux:
Linux Norge
Linux-Guiden (norsk)

Her kan du laste mange populære Linux-distribusjoner:
SUNETs Linux-arkiv