Hva er egentlig et speilreflekskamera?

Hvis du aldri har brukt et speilreflekskamera kan du lese en kort forklaring her:

Lyset trenger inn i frontlinsen, gjennom objektivet og treffer et speil foran lukkeren, som reflekterer lyset direkte til søkeren. Det betyr at når du ser i søkeren, ser du mer eller mindre nøyaktig det samme som blir fanget av CCD-brikken når du trykker ned utløseren og speiles vippes opp. Det medfører samtidig at du ikke kan bruke LCD-skjermen som søker, noe mange blir overrasket over.

Men andre forskjeller er viktigere, og størst er muligheten til å bytte ut hele optikken. Man kan altså ha forskjellige objektiver til forskjellige fotografiske situasjoner. De rimelige speilreflekskameraene leveres gjerne med et enkelt "allround" objektiv. Entusiastene vil imidlertid snart oppdage kameraets potensiale ved å anskaffe flere objektiver. Derfor risikerer man ofte at innkjøp av digital speilrefleks kan bli dyrere enn man først hadde sett for seg. Avanserte objektiver koster ofte mange tusen kroner...

Det finnes dessuten mye annet ekstrautstyr til digitale speilreflekskameraer, for eksempel kan du sette på ekstern blits, og diverse filtre på objektivet for å skape spesielle effekter. Hvis slikt ekstrautstyr er interessant for deg, bør du sjekke hva som er tilgjengelig for det aktuelle kameraet du tenker å anskaffe deg.


Digitale speilreflekskameraer har dessuten ofte en lang rekke muligheter med hensyn til manuell kontroll, langt mer enn de fleste kompaktkameraene. Folkemodeller har dessuten også helautomatikk og mange motivrelaterte forhåndsinnstillinger, og de fleste nybegynnerne starter med disse, og utforsker de manuelle mulighetene etter hvert - dersom entusiasmen får grobunn.

Tilbake