Hva er egentlig AGP 1x, 2x og 4x?

Dagens spørsmål:

Hva er egentlig AGP 1x, 2x og 4x?

God dag! Jeg har et kort, men forhåpentligvis interessant, spørsmål:

Hva er AGP 4x/2x?

Jeg har bare hørt om AGP 2x og AGP 4x når jeg har lest om hovedkort og grafikkort. Finnes AGP 1x?

Nysgjerrigheten er stor...

Med vennlig hilsen Kjetil

Datadoktoren svarer:

AGP er en videreføring av den samme bussen som du finner i PCI-slotene. I tillegg er det flere kontrollinjer (tilkoblinger), hastigheten på dataoverføringen er høyere og AGP har prioritet i trafikken som den må dele med PCI.

I utgangspunktet kjører AGP dobbelt så fort som PCI, dvs på 66 MHz. Dette kalles 1x, men er lite utbredt, og er stor sett mislykked forsøk på en 2x-implementasjon. Senere har den effektive hastigheten blitt doblet til 133 MHz, da kalles det 2x. Hastigheten på seneste generasjon AGP er doblet enda en gang, til 266 MHz, og kalles derfor 4x. Det samme mønsteret kjenner vi fra CD-spillere, brennere, DVD osv.

Det er interessant å merke seg at denne økningen i båndbredde ikke gjøres ved å øke klokkehastigheten, men ved forskjellige måter å kode signaleringen på.

Alle de nyeste grafikkortene støtter AGP 4x, men når det gjelder hovedkort, er det en annen historie. I skrivende stund, er det bare hovedkort basert på Intels 820-brikkesett eller VIA Apollo Pro som støtter 4x AGP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du vite mer om AGP, kan du lese denne artikkelen.

Flere spørsmål og svar