Hva er best til backup?

Begynner du å få mye data som du verdsetter høyt? Hva er det lurest å lagre dem på?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man behøver ikke være spesielt aktiv før man har samlet mye data man setter pris på. Bilder, video og musikk utgjør som regel størsteparten, men oppgaver, prosjekter og andre egnproduserte data er minst like viktige å ta vare på.

Hvordan skal man sikre seg best mot at disse dataene blir tapt?

Hvor skal dataene bo?

Det viktigste er at man lagrer data på et trygt sted i første omgang. Deretter gjelder det å velge den riktige løsningen for sikkerhetskopier.

Har du kjøpt deg stasjonær PC så leveres de fleste av disse med én intern harddisk. Her holder Windows og alle programmene hus, og disken brukes svært aktivt hele tiden. I tillegg ligger dataene dine der, og diskaktiviteten relatert til disse er svært liten i forhold til alt det andre som skjer når PCen er i bruk. Kræsjer disken er det alltid knyttet til et eller annet som skjærer seg i operativsystemet/programmene. Det tragiske er at dataene dine kan gå med i dragsuget hvis du er riktig uheldig.

Derfor er det lurt å kjøpe en ekstra disk, og ha to disker i PCen. Den som følger med brukes bare til operativsystem og programmer mens den nye disken brukes bare til å lagre egne data.

Hvis du bruker bærbar PC og dette er din eneste PC, er du mer utsatt. Svært få bærbare har plass til to interne disker, så du er henvist til å bruke en ekstern disk hvis du skal skille mellom ren systemdisk og ren datadisk.

Eksterne disker kan være bare litt større enn en mobiltelefon og krever bare én kabel til PCen, hvor det både går strøm og data. Det kreves et ekstra snev av ordenssans for å huske å ta med den eksterne disken, men mange klarer denne utfordringen...

Hva med en hjemmeserver?I dagens hjem er det etter hvert mer regelen enn unntaket at det er flere databrukere. Stadig flere setter opp en egen PC som hus-server hvor alle felles data lagres. Her har man selvsagt også en eller flere dedikerte datadisker hvor det også er plass til sikkerhetskopier av dataene til de familiemedlemmene.

Et alternativ til en dedikert PC - som gjerne kan være en litt eldre utgave som ikke lenger er rask nok som bruks-PC - er en NAS-boks. Det er en liten boks med nett-tilkobling og plass til et par harddisker. Disse kan da brukes som felles datalagring og sikkerhetskopi.Hva med sikkerhetskopier på bånd eller plate?

Tidligere var båndstasjoner og CD eller DVD mye brukt til sikkerhetskopiering. For private brukere er ikke dette noen praktisk eller økonomisk gunstig løsning.

Båndstasjoner brukes i en del virksomheter, men også her brukes i stadig større grad harddisker til sikkerhetskopiering. De er kostbare og trege sammenlignet med harddisker og krever gode rutiner.

Hva med kopier på DVD? Til arkivering er det ikke dumt å brenne DVD-plater. Men det blir ofte et prosjekt (i betydningen "skal-helt-sikkert-gjøre-det-i-morgen) av dette, og i tillegg må man holde orden på fysiske gjenstander. Dessuten er platene ikke spesielt robuste, en ripe så er platen uleselig.

Derfor er det i dag helt klart mest praktisk og rimeligst å kjøpe harddisker til sikkerhetskopiering. De krever minst håndtering, som i seg selv minsker risikoen, og er klart mest effektive i bruk. Prisen pr gigabyte er også langt mer attraktiv en stadig voksende stabel med DVD-plater.

Er ikke harddisker for følsomme?

Vi hører stadig at harddisker er så følsomme for magnetisme, slag og støt osv. Dette er betydelig overdrevet.

image: Hva er best til backup?


Det skal helt ekstreme magnetfelter til for å skade harddisker. Husk at det sitter en svært kraftig magnet inne i selve disken, bare en drøy centimeter fra selve platene. Denne er en del av styringen av lesearmen, hvor en kraftig magnet er helt nødvendig for å oppnå tilstrekkelig respons og stabilitet. Åpner du en harddisk og setter en skrutrekker bort til denne magneten klarer du uten problemer å løfte disken bare etter magnetismen.

Harddisker som kjører tåler i dag støt på over 60G og harddisker som ikke er i bruk tåler minst 350G over 2ms. Hva dette betyr i praksis varierer med hastighet og hva disken treffer, som igjen avgjør hvor fort den stopper. Kaster du en disk i betongen skaper det mer skade enn om du mister den i sofaen (da skjer det ingen ting).

Mer om backup og sikkerhet