Hva blir standard oppløsning på TV og projektorer?

Hei,
Jeg har lest en del brosjyrer o.l. på prosjektorer og flat-TVer. De fleste flatskjermer har oppløsning på 1366 x 768, mens prosjektorer stort sett er på 1280 x 720. Begge formatene kalles for WXGA. Hva er vitsen med å ha to oppløsninger som ligger så nært hverandre?

Hvis 1280 x 720 blir standard, hva er da vitsen med den litt høyere oppløsningen på flatskjermene, som jo bare vil gi dårligere bilde eller en svart kant rundt. Hva kommer til å bli standarden på HD-TV? (jeg ser bort fra varianten på 1920 x 1080 pixler).

mvh.
John

Datadoktoren svarer

Hei

Årsaken til de forskjelige oppløsningene ligger i teknikken som brukes i de forskjellige løsningene. Paneler til flat-TVer lages av større glassplater som deles opp og størrelsen bestemmer formatene. Komponentene i projektorer bruker flere teknikker, er av en helt annen type og her er det forskjellige andre hensyn som ligger til grunn for valg av format.
Så det er ikke snakk om at noen av disse formatene blir standardisert, det er heller snakk om at de i en viss tidsperiode er vanlige pga av teknologiske begrensninger.

Sendeformatet vil dra med seg formatet på komponentene, når sendingene omsider blir vanlige. Derfor vil sannsynligvis 1920 x 1080 etterhvert bli standard for paneler og projektorer, siden det samsvarer med det optimale sendeformatet.

I mellomtiden får vi greie oss med å velge apparater som gir akseptabelt bilde i forhold til egen kresenhet og lommebok.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar