iTunes Music Store er nå en av nettstedene som selger onlinemusikk. Foto: Apple
iTunes Music Store er nå en av nettstedene som selger onlinemusikk. Foto: AppleVis mer

Husker du fortsatt Napster?

DinSide Data har tatt et historisk tilbakeblikk på piratkopieringens barndom, da ingen filer var hellige og nedlasting fortsatt var eksotisk.

Piratkopiering av filer har eksistert fra det øyeblikket datamaskiner kom på markedet. Programmer kom på disketter, og illegale kopier av ethvert program florerte blant dataentusiastene. Allikevel var det ikke før internettet kom at piratkopiering virkelig skjøt fart.

Fildelingens far

Napster-logoen.
Napster-logoen. Vis mer

Da Napster dukket opp i 1999 var et nytt fenomen født. En ideologi hvor all musikk skulle være tilgjengelig til enhver tid, og alt skulle kunne lastes ned gratis. Napster ble raskt populært blant studenter, og mange universitets- og høyskolenettverk i USA brøt sammen da nedlastingen fra Napster opptok så mye som 80 prosent av kapasiteten av internettlinjene. Utviklerne av det legendariske programmet sier selv at de hadde en brukergruppe på over 60 millioner på sitt høyeste, men etter en lang rekke søksmål fra en haug med artister og 18 plateselskaper, ble Napster - i sin originale form - til slutt nødt til å kapitulere.

Digitalmusikkens inntog

Som ungdom var det umulig å gå glipp av MP3-hypen som dukket opp i kjølevannet av Napster. Alle ville laste ned gratis musikk, og allerede i 1999 viste en undersøkelse gjort i regi av vår søsterpublikasjon digi.no at over en halv million nordmenn hadde lastet ned minst én MP3-sang. Platebransjen var rask med å fordømme piratkopieringen, og spådde en mørk fremtid for musikken hvis piratkopieringen ikke ble slått hardt ned på. Petter Singsaas, administrerende direktør i Universal Music i 2000, var sikker på at albumformatet ville forsvinne til fordel for online musikk og det han kalte et "en-låtsamfunn". I musikkbransjen generelt var imidlertid tankene om en felles fremtid med fildelere på denne tiden fjern, og MP3-bølgen fortsatte å skylle over landet.

Ikke lenger bare MP3

I 2001 dukket det enormt populære systemet FastTrack opp. FastTrack var et system som gjorde det enda enklere å laste ned filer fra andre i samme nettverk, gjennom en søkemotor som man lastet ned på PCen. Med en stadig utvikling av bredbåndsnettet i Norge tok det ikke lang tid før piratdistribueringen var i gang igjen.

Det sies at i slutten av 2001 hadde over 60 millioner mennesker tatt i bruk et FastTrack-system, og hver dag økte antallet påloggede. Tre millioner nye brukere hver dag, og nå gikk det ikke lenger i bare musikk. Nedlastningshastighetene var ikke lenger begrenset av dårlige internettilkoblinger, og hele filmer og programmer ble like populært å laste ned. Piratkopieringen hadde nådd nye medier, og selv med Napsters tap i rettsalen dukket det stadig nye kanaler opp. Forskjellen mellom FastTrack-systemet og det Napster brukte, var at Fast Track gjorde brukerne enda mer uavhengige av en server som mellomledd. Dette gjorde at program som f.eks Kazaa ble enda vanskeligere å anklage for noe ulovlig, ettersom de kun opprettet kontakt mellom brukere.

En felles framtid

 iTunes Music Store er nå en av nettstedene som selger onlinemusikk. Foto: Apple
iTunes Music Store er nå en av nettstedene som selger onlinemusikk. Foto: Apple Vis merI dag har pirattjenestene så stor utbredelse at platebransjen kan virke å være i ferd med å gi opp tidligere strategier. Piratprogrammer som Napster, hvor mye av kontrollen var hos eieren selv, har blitt borte. og blir i dag oftere og oftere styrt av såkalte torrents, der du både laster ned til deg selv og opp til andre brukere - samtidig.

Til tross for alle tiltakene fra plate-, programvare- og filmbransjen: fildeling har aldri vært enklere og mer effektivt som det er i dag, og utbredelsen har aldri vært større. Platebransjen har heldigvis begynt å innse nettets potensiale, og har lansert en rekke lovlige alternativer, som blant annet iTunes Store og MSN Music.

Apple-sjef Steve Jobs har begynt å implementere DRM-fri musikk fra EMI i onlinebutikken sin, og programvarebransjen har begynt å spre varene sine lovlig over nettet ved hjelp av bittorrent-teknikken. Mange mener at det er med slike tiltak piratvirksomheten vil avta. Holdningskampanjen som kom tidligere i år ved navnet Piracy Kills Music ble en flopp, da de kom med det mange vil hevde er et urealistisk syn på dagens musikktilstander.

Uansett hvordan man snur og vender på det: piratnettverkene blomstrer som aldri før, også i Norge. At noe må gjøres med det er de fleste enige om. Et par arrestasjoner har blitt gjort, men datatilsynet informerer om at svært få saker er under etterforskning. Hva mener du bør gjøres? Kom med kommentarer i debatten under!

Sjekk også ut vår artikkel om Bittorent!