Huskeliste: Ørepropper og hodetelefoner

I øret? På hodet? Med eller uten støydemping? Det er lett å bli forvirret.

PRIVAT MUSIKK: Utvalget av hodetelefoner er så stort at det kan være vanskelig å orientere seg. Vi hjelper deg å finne typen som passer deg. Foto: DINSIDE
PRIVAT MUSIKK: Utvalget av hodetelefoner er så stort at det kan være vanskelig å orientere seg. Vi hjelper deg å finne typen som passer deg. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert

Det fine er at ørepropper og hodetelefoner fås i alle fasonger, størrelser og prisklasser. Men mange muligheter kan også gjøre det vanskelig å velge.

Det første du må tenke på er hva «lurene» skal brukes til.

Tenk på bruksområdet

Skal du bruke dem hjemme? På joggeturen? På flyreiser?

Trolig har du erfaringer med hodetelefoner eller ørepropper fra før. Da vet du at ikke alle er like behagelige å ha på seg.

I ØRENE: Du kan få svært god lyd med ørepropper. Men noen synes det er ubehagelig å putte ting i øregangene. Foto: KLIPSCH
I ØRENE: Du kan få svært god lyd med ørepropper. Men noen synes det er ubehagelig å putte ting i øregangene. Foto: KLIPSCH Vis mer

Noen liker absolutt ikke å ha ting inni øret og foretrekker klokker som sitter utenpå ørene. Andre synes at både lyden og isolasjonen mot utenverdenen er langt bedre med ørepropper.


Skal du ha musikk til treningsøktene, vil nok uansett ørepropper være det beste. Ingen har vel noen gang vunnet et halvmaraton med store klokker på hodet. Se vår store test av treningsørepropper - vi er ikke i tvil om hvilken ørepropp som er best.

Vondt eller godt i øret?

Det er store forskjeller, både på ører og propper. Det er vanskelig (og uhygienisk) å prøvelytte øreplugger, så du er egentlig nødt til å ta sjansen.

Heldigvis er det slik at det går an å få kjøpt alternative gummiforsatser, hvis det ikke følger med i pakken.

Det er jo disse – og ikke innmaten med elektronikk og membran – som i stor grad avgjør hvor komfortable de er.

Ofte er problemet at proppene faller ut, spesielt under høy aktivitet. Da kan det være smart å bruke noen tiere på hule skumgummi-propper i stedet for vanlige silikon-propper.

Skumgummi-proppene presses sammen og utvider seg i øret. Disse isolerer også svært godt mot lyd utenfra. Faktisk så godt at vi må advare mot å bruke dem i trafikken.

Om du virkelig vil ha det beste av det beste, er det mulig å få spesialtilpassede øreplugger etter mål. Men da må du regne med å betale flere tusenlapper.

Hodetelefoner: Klokker eller puter?

Du kan utvilsomt få svært god lyd med øreplugger. Men mange foretrekker likevel tradisjonelle hodetelefoner med bøyle.

Vil du ha god isolasjon mot ytre støy bør du velge en lukket hodetelefon. Det betyr at de er helt forseglet på baksiden, slik at lyd verken slipper ut eller inn.

Men som oftest fungerer åpne hodetelefoner bedre rent lydmessig.

Dette fordi lukkede hodetelefoner har større vibrasjonsflate. Lukkede hodetelefoner gir også enkelte en ping pong-følelse inne i hodet, mens den åpne typen bedre simulerer høyttalerlyd i et rom.

Plage for omgivelsene

ÅPEN: Med disse hodetelefonene må du regne med at andre kan høre hva du spiller. Foto: GRADO
ÅPEN: Med disse hodetelefonene må du regne med at andre kan høre hva du spiller. Foto: GRADO Vis mer


Ulempen med åpne hodetelefoner er at det er fort gjort å plage omgivelsene. De lekker nemlig mye lyd, og enten du sitter på bussen eller bruker dem på kontoret, blir det raskt irriterende for de rundt deg.

Åpne hodetelefoner egner seg derfor best hjemme. Du forstyrrer ikke naboene, men om noen sitter ved siden av deg i sofaen kan du kanskje få trøbbel…

Stille på reisen

Reiser du mye med tog, buss eller fly, kan det være smart å kjøpe hodetelefoner med aktiv støyreduksjon. Disse virker slik at en mikrofon tar opp lyden utenfor. Deretter sender hodetelefonen ut eksakt samme lydsignal i motsatt fase, slik at støyen blir utlignet.

LES OGSÅ:
TEST: Plantronics Backbeat Pro

TEST: Bose QuietComfort 25

Det finnes mange måter å gjøre det på, og noen av dem er mer effektive enn andre. Her er det i grunnen bare å høre seg fram, samt å lese tester blant annet her på Dinside.

Spille høyt eller lavt?

Øreplugger gir stort sett høy nok lyd fra en mobiltelefon. Men på hodetelefonene kan det derimot være stor forskjell.

TRE UTGAVER: Byerdynamic DT770 kommer i tre utgaver med ulik motsand: 32, 80 og 250 ohm.  Foto: BEYERDYNAMIC
TRE UTGAVER: Byerdynamic DT770 kommer i tre utgaver med ulik motsand: 32, 80 og 250 ohm. Foto: BEYERDYNAMIC Vis mer

Hvor høyt du kan spille avhenger til en viss grad av hodetelefonens motstand. Velger du en hodetelefon med lav motstand (for eksempel 32 ohm), kan du som oftest forvente høyere lyd enn med en som har høy motstand (for eksempel 250 ohm).

Mange hodetelefoner til mobilt bruk har i dag en motstand helt ned i 18 ohm, noe som gjør at du får skikkelig trøkk.

Høy motstand er likevel ikke det samme som bedre lyd.

Slike hodetelefoner er oftere konstruert for hjemmebruk, og vekten er dermed lagt på ren og klar lyd framfor skyhøy partyfaktor.

Hodetelefoner med høy motstand trekker også mye strøm, så de egner seg i utgangspunkt best til bruk med en hjemmekinoforsterker eller lignende på hjemmebane.

Smart med forsterker

Om du likevel velger å kjøpe en hodetelefon med høy motstand kan du løse problemet med for lav lyd ved å kjøpe en batteridrevet hodetelefonforsterker.

Disse finnes det etter hvert ganske mange av på markedet, og de koster som oftest ikke mer enn noen hundrelapper.

Enkelte hodetelefonprodusenter har løst problemet med å legge inn forsterker i selve hodetelefonen, gjerne kombinert med aktiv støyreduksjon.

Blir bedre etter litt bruk

Tradisjonelle hodetelefoner med bøyle kan du som oftest prøvelytte i butikken. Men vær oppmerksom på at de ofte ikke yter sitt beste rett ut av esken.

Mange hodetelefoner blir vesentlig bedre etter noen timers spilling, og i noen tilfeller kan forskjellen nærmest være som natt og dag.

Her som på så mange områder får du det du betaler for. Men det er ikke dermed sagt at en super-dyr telefon passer din smak.

Det viktigste er at du både kan leve med lyden og komforten.

Les også: Slik får du brukt gamle øretelefoner i en ny iPhone

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer