Husk passord med PasswordCard

Det enkle er ofte det beste.

Med dette kortet i lomma husker du alle passordene dine.
Med dette kortet i lomma husker du alle passordene dine. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har ved flere anledninger anbefalt deg å lage ett passord for hvert nettsted du registrerer deg på.

Dette er enkelt og greit for å unngå katastrofen som kan oppstå hvis ett av nettjenestene blir utsatt for et innbrudd. Dersom du har brukt samme brukernavn/passord-kombinasjon overalt, vil det være ganske trivielt å prøve denne innloggingsinformasjonen andre steder. Det kan bli ubehaglig for deg, spesielt hvis du har det samme passordet på Facebook, Gmail, PayPal e.l.

Les også: Nettsteder med dårlige passordrutiner

Selvsagt er det ikke så lett å huske ulike passord til alle nettstedene du registrerer deg på. Derfor har vi også anbefalt å bruke en password manager, som LastPass, der du kun trenger å huske ett passord for å få tilgang til resten.

PasswordCard puttes i lommeboka

Dersom du ikke ønsker å være avhengig av en tredjepart for å huske alle passordene dine, kan PasswordCard være akkurat det du trenger. PasswordCard er en nettjeneste som genererer et lite kort som du kan skrive ut og putte i lommeboka.

Her er et eksempel på et slikt kort:

image: Husk passord med PasswordCard


Kortet ble generert ved å taste inn en tilfeldig tekst på http://passwordcard.org/. Teksten ser du nederst på kortet. Akkurat denne teksten bør du ta vare på og gjemme på et sikkert sted. Dersom du mister kortet ditt, kan du nemlig få generert nøyaktig samme kort ved å angi den samme teksten.

Hvordan du så bruker dette kortet er helt opp til deg. Som du ser er hver kolonne et tegn, og hver rad en farge.

Slik kan du bruke det

iTunes-passordet forbinder du kanskje lettest med ♫-ikonet. Videre er ikonet blått, så da passer det seg best å begynne i den blå raden. Hvilken retning du så beveger deg avgjør du selv. Kanskje fra høyre mot venstre? I så fall blir passordet ditt YKfg4pLd XcGbdp4C hvis du velger å bruke 8 bokstaver.

Facebook-passordet passer vel best til ☺-ikonet. Facebook er også blått, men kanskje du vil tenke litt ut av boksen der du heller bruker rød, siden man tross alt kan bli rød i fjeset. Du selvsagt ikke lese av fra høyre mot venstre heller - for eksempel er F (for Facebook) bokstav nummer 6 i alfabetet. På en klokke peker 6 nedover, så la oss lese av nedover. Da får vi passordet GX9SkP3P.

Du skjønner tegninga? Reglene for avlesning bestemmer du selv, og med et slikt kort i lommeboka har du passordene dine tilgjengelige hvor enn du er. Siden du også har en fremgangsmåte for hvordan du leser kortet, tilfredsstiller PasswordCard det elementære innen passordsikkerhet: Det kombinerer noe du har med noe du vet.

Du finner PasswordCard på http://passwordcard.org/

På tide å bytte ut standardpassordet ditt?