PlayStation VR – spørsmål og svar

Husk at du også ha kameraet

Her er alt du lurte på om PlayStation VR.

SALGET STARTER I DAG: PlayStation VR byr på en helt ny spillopplevelse om du ikke har testet skikkelig VR fra før. Foto: Marta Perez / EPA / NTB Scanpix
SALGET STARTER I DAG: PlayStation VR byr på en helt ny spillopplevelse om du ikke har testet skikkelig VR fra før. Foto: Marta Perez / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13. oktober starter salget av Playstation VR her i Norge. Dette er Sonys VR-briller som kan kobles direkte til en Playstation-konsoll, og som da lar deg oppleve spill på en helt ny måte.

Vi har hatt brillene noen dager og kommer tilbake med en test i neste uke, men før vi gjør det – her er tolv ting som er kjekt å vite om PlayStation VR:

Hvor mye koster de?

Det ser ut til at de fleste butikker her til lands har lagt seg på snaue 4.800 kroner kun for PlayStation VR i forkant av lanseringen, men se opp for tilbud når de kommer inn på lager rundtom.

For denne prisen får du med brillene, alle nødvendige kabler, ørepropper samt en egen prosesseringsboks som kobles til Playstation-konsollen. Samt en demo-plate og The Playroom, som består av seks småspill.

Hva trenger jeg i tillegg?

Mens Oculus Rift og HTC Vive må kobles til en ganske kraftig PC, og Samsung Gear VR trenger en Samsung-telefon som skjerm, trenger du følgende om du kjøper deg Playstation VR:

  • Playstation 4
  • Playstation-kamera
ALT: Briller, kamera og eventuelt PlayStation Move-kontrollere er det du trenger. I tillegg til en PlayStation 4, da.
ALT: Briller, kamera og eventuelt PlayStation Move-kontrollere er det du trenger. I tillegg til en PlayStation 4, da. Vis mer

Kameraet følger ikke med i den vanlige salgspakken, men det finnes butikker som selger disse to i samme eske. Grunnen til at de ikke følger med i utgangspunktet, er at kameraet har vært i salg en stund, som betyr at mange har kjøpt det allerede. Solgt løst koster kameraet rundt 500 kroner i de billigste nettbutikkene. Dette du altså ha i tillegg.

Det kan også være greit å ha et par Playstation Move-kontrollere. De vil føles mer naturlige i mange spill, og på enkelte spill er de påkrevd. For to av dem må du regne med 7-800 kroner.

Sony kommer senere med en PS VR Aim-kontroller, som er spesielt designet for å brukes til skytespill og lignende.

Hvor stor plass trenger jeg?

Sony anbefaler at man har cirka 3x2 meter med plass når man spiller, (kameraet må ha fri sikt til brillene) og at man spiller sittende, cirka halvannen meter fra PlayStation-kameraet. Kabelen som går ut fra brillene er totalt 4,4 meter lang.

I motsetning til HTC Vive, der det følger med to kameraer som sporer deg i rommet, er ikke PlayStation VR ment å gå rundt med, men vil respondere om du dukker, lener deg over på siden og den slags.

Videre anbefales det at man ikke har noen sterke lyskilder i spillområdet, som lamper bak seg eller et vindu rett ved siden av, siden kameraet følger med på de fem lysene foran på brillen og kan bli lurt av annet lys.

Kan to spille samtidig?

Hvis du har én PlayStation, er det ingen vits å kjøpe to par med VR-briller, for det er kun én som kan spille av gangen.

Enkelte spill støtter flerespiller via nettet, så har du to PS4-konsoller, er det selvsagt mulig å spille mot hverandre, men da fra hver sin konsoll.

Kan andre se på mens jeg spiller?

Ja! Det er en av tingene den medfølgende boksen sørger for – det du ser i brillen vises også på skjermen.

Det finnes også noen spill som fungerer slik at flere kan spille samtidig, der én bruker VR-brillene, mens de andre spiller på TV-skjermen med de vanlige håndkontrollene.

Hvordan er spesifikasjonene sammenlignet med Oculus Rift og HTC Vive?

Under ser du en tabell med de viktigste dataene:

PlayStation VR Oculus Rift HTC Vive
Oppløsning pr øye960x10801080x12001080x1200
Oppfriskningsrate120Hz90Hz90Hz
Synsvinkel100 grader100 grader110 grader
Vekt610g470g555g
Pris5 300,00 kr6 300,00 kr9 490,00 kr

Som du ser, har skjermen noe svakere oppløsning enn de andre, men Sonys VR-briller viser 120 bilder i sekundet, som kan gjøre at du i mindre grad blir svimmel av å bruke dem. I prisen har vi tatt med et Playstation-kamera, men har du det fra før, blir den altså 4.800 kroner.

Merk at både Oculus Rift og HTC Vive krever en ganske kraftig PC ved siden av; typisk en stasjonær PC til rundt 8-10.000 kroner som et minimum.

Blir PlayStation VR bedre om jeg kjøper PlayStation Pro?

I november kommer det en ny PlayStation Pro-utgave som er kraftigere enn forgjengeren. Med tanke på Playstation VR, betyr det at den først og fremst vil være i stand til å gi deg bedre grafikk når du spiller, så om du ikke har PlayStation fra før og vil ha den beste opplevelsen, kan det være verdt å vente en måned før du gjør investeringen.

Er det noen aldersgrense for å bruke PlayStation VR?

Sony opererer med en minimumsalder på 12 år, Oculus Rift har 13 år, mens HTC oppgir at Vive ikke er et produkt for barn.

Dette er nok relatert til at det ikke er gjort noen studier på langtidsvirkningene av VR-bruk, og at barn i utvikling anses som mer mottakelige for øyeskader. Digital Trends har en interessant artikkel om hvorvidt VR er skadelig for barn.

Uansett er det i hvert fall viktig å ta pauser innimellom mens man spiller, og gi seg om man føler seg svimmel. Sony anbefaler et kvarters pause for hver time.

Jeg bruker briller. Kan jeg bruke PlayStation VR?

Jada, det går fint. Du får plass til briller på innsiden av hodesettet, og det er en knapp på undersiden som lar deg regulere avstanden til hodet.

I det hele tatt er passformen på hodesettet svært regulerbar, der også bøylen kan justeres.

KAN JUSTERES: Ved å trykke inn knappen på baksiden, kan du dra bøylen ganske langt bakover slik at PSVR passer de fleste hoder. Hjulet på toppen lar deg foreta den siste strammingen. Foto: Sony
KAN JUSTERES: Ved å trykke inn knappen på baksiden, kan du dra bøylen ganske langt bakover slik at PSVR passer de fleste hoder. Hjulet på toppen lar deg foreta den siste strammingen. Foto: Sony Vis mer

Hvor mange spill er tilgjengelig for PlayStation VR?

Innen jul skal det være rundt 50 titler tilgjengelig, men ved lansering er tallet rundt 30. Litt for enhver smak – skytespill, bilspill, puslespill, eventyrspill …

Prisene varierer – de største spillene har vanlig pris (typisk 4-500 kroner), mens du også får spill til en hundrelapp eller to som da er litt enklere.

ALTOPPSLUKENDE: Av lanseringsspillene ser Driveclub ut til å være ett av de mest imponerende, der du sitter inni bilen mens du kjører. Foto: Codemasters
ALTOPPSLUKENDE: Av lanseringsspillene ser Driveclub ut til å være ett av de mest imponerende, der du sitter inni bilen mens du kjører. Foto: Codemasters Vis mer

Kan jeg spille vanlige PS4-spill med brillene?

Jada, du kan bruke PS4 på helt vanlig måte når du har på VR-brillene, enten det er å navigere i menyene, spille et spill eller se på Netflix.

Du får dog ingen 3D-funksjoner der du kan titte deg rundt og den slags, men det blir som om du sitter foran TV-en. Linsene foran øynene gir deg en simulert avstand til bildet tilsvarende om du sitter 2-3 meter unna skjermen, og du kan velge skjermstørrelse tilsvarende 117, 163 eller 226 tommer.

Kan TV-en brukes til noe annet mens jeg spiller?

Jada, det går helt fint. Andre i huset må gjerne bruke TV-en til andre ting mens du spiller, men ikke selve PlayStation-konsollen.

Til slutt tipser vi deg om at Sony har en egen FAQ-side der du får svar på veldig mye mer.

LES OGSÅ:
Cardboard – VR-moro for en femtilapp
TEST: Samsung Gear 360 lar deg lage 360-gradersvideo
Kommentar: VR er for kult til å floppe

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!