Hudskader av skjermen

PC-skjermen gir svie i hud og øyne - hva kan gjøres?

Publisert
Sist oppdatert


Hei!

Jeg har i den senere tid fått store problemer med å sitte foran PC-skjermen min. Det svir i hud og øyne og det føles som om jeg har sittet alt for lenge i solen uten solkrem. Jeg har flyttet skjermen så langt vekk fra meg som mulig, men det har ikke hjulpet.

Er dette et problem Datadoktoren kjenner til? Kan noe gjøres?

Mvh Inger

Datadoktoren svarer

Hei Inger,

Nå må jeg først og fremst minne deg på at jeg er datadoktor og ikke menneskedoktor, så hvis problemene vedvarer vil nok en hudlege være rette veien å gå. Men jeg skal gi deg noe å starte med.

Det du opplever er ikke unikt. Mennesker reagerer i forskjellig grad på stråling, elektriske felt og elektromagnetisme - noe skjermer og datamaskiner i varierende grad er omgitt av. Det kan godt være at du er en av dem som er mer ømfintlig for slikt enn andre.

Du skriver ikke hva slags skjerm du har, men har du en CRT-skjerm (altså den gamle, tykke billedrørs-typen) eller eldre LCD-skjerm ville jeg begynt med å spandere på meg en ny. Spesielt CRT-skjermer stråler i tillegg til å avgi varme og tørke luften. En bekjent av meg som jobbet foran en slik var avhengig av fuktighetskrem helt til han gikk over til LCD-skjermer.

Pass i så fall på at skjermen du anskaffer deg er TCO-merket med TCO'03 eller TCO'06, noe som sikrer lave strålingsverdier.

I tillegg til å bytte skjerm kan også en enkel luftfukter være verd å prøve, siden det ofte er spesielt tørr luft i nærheten av datamaskinen. Husk også å drikke nok væske (ikke kaffe!), og det å bruke en god fuktighetskrem er et annet stalltips.

Problemer med øynene er heller ikke unormalt. Det kan som med huden skyldes stråling, for tørr luft eller det at mange ganske enkelt blunker for mye når de sitter foran skjermen. Mer om dette kan du lese her.

Har du som leser dette opplevd noe lignende, eller har du tips til Inger? Skriv gjerne i debatten under.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer