HP Chromebook 14 selges allerede i Sverige, men nordmenn og danske må i beste fall smøre seg med tålmodighet.  Foto: HP
HP Chromebook 14 selges allerede i Sverige, men nordmenn og danske må i beste fall smøre seg med tålmodighet. Foto: HPVis mer

HP vil selge Chromebook i Norge snart

De er rimelige, raske og populære men ikke å få her hjemme. Det vil forandre seg i løpet av 2014.

En rekke PC-produsenter har omfavnet Googles Chromebook-konsept, og i mange markeder seiler disse maskinene opp som gode alternativer til datamaskiner som er utstyrt med Windows og MacOS - spesielt i lavprissegmentet.

LES OGSÅ:

De fleste Chromebook-ene er nemlig rimelige, ofte ligger prisene på mellom 2000-3000 kroner.

Ikke Windows

Maskinene er utstyrt med et minimalistisk operativsystem kalt ChromeOS, der nesten all aktivitet skjer gjennom nettleseren Google Chrome.

Maskinene har ofte lite plass til intern lagring, og siden operativsystemet er svært lettkjørt, krever maskinene lite minne og enkel prosessor, og alt dette er altså med på å holde prisene nede.

Allerede i fjor sommer anslo analyseselskapet NPD at Chromebooks stod for 1/4 av datamaskinsalget i lavprissegmentet i USA, men fortsatt er det ingen maskiner som er i offisielt salg i Norge. Det kan det imidlertid bli endringer på i løpet av året.

Les også: Her er Googles super-bærbare

Kommer når Google gir klarsignal

Under en pressevisning i Oslo tidligere denne uken, viste HP blant annet fram sin Chromebook 14. Modellen er allerede i svenske butikker, men nordmenn og dansker holdes utenfor.

Staffan Sjöberg demonstrerer Chromebook 14 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Staffan Sjöberg demonstrerer Chromebook 14 Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Norge og Danmark anses som svært viktige markeder for HP, men Google vil ikke at produktet lanseres i Norge helt ennå, sier HPs produksjef for konsument-PC-er, Staffan Sjöberg, til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er ganske enkelt at Java-støtte fortsatt er svært viktig for norske og danske PC-brukere, av en enkelt årsak: Nettbanker.

Slik oppgraderer du Java

Storparten av norske banker bruker nemlig fortsatt Java for å håndtere innloggingprosessen i nettbanken (BankID). ChromeOS støtter derimot ikke Java, og Google har ingen planer om å innføre slik støtte.

Som vi tidligere har meldt om forventes BankID 2.0 å bli klar i år, en løsning som helt og fullt vil støttes på Chromebooks og andre apparater som ikke støtter Java.

- Vi er klare til å lansere Chromebook 14 så snart det gis klarsignal, sier Sjöberg, som legger til at det ikke bare er forbrukermarkedet som er interessert i produktet, men også skoleverket.

Enkle spesifikasjoner, rask likevel

Maskinen veier 1,85 kg, har 14" skjerm med standardoppløsning (1366 x 768 piksler), en Celeron 2955U-prosessor, 2 GB RAM og enten 16 eller 32 GB SSD.

Siden ChromeOS er tett integrert mot Googles nettskyløsning, er intern lagringsplass mindre viktig. Google byr på 100 GB gratis nettlagring i år for alle som kjøper Chromebook 14.

Vi fikk så vidt prøvekjørt maskinen under pressevisningen, og førsteinntrykket er at maskinen virket svært kjapp, til tross for beskjeden maskinvare. Vi gleder oss derfor til å kunne kjøre ordentlige tester av denne og tilsvarende Chromebooks.

Rundt 3.000 kroner

I Sverige ligger prisen på 3.490 kroner, ifølge Prisjakt.se. I Norge ville prisen sannsynligvis ligget på rundt 3.000 kroner, ifølge HPs representanter som var til stede.

Les også: Her er Googles super-bærbare